Про це заявив Президент України Віктор Ющенко на традиційній щоквартальній прес-конференції в Києві «Відповідальність. Законність. Вибір народу». Глава держави зауважив, що розпуск парламенту для нього не самоціль. Але сьогодні це, «по-перше, єдиний спосіб повернути життя у країні у правове русло». По-друге, можливість «прищепити парламентаріям чітке усвідомлення відповідальності перед виборцями». І по-третє, «залагодити електоральні розломи в українському суспільстві». Віктор Ющенко наголосив, що він палкий прихильник того, щоб політичну кризу вирішували політичними методами. Глава держави зазначив, що Конституція дає тільки 60 днів для призначення повторних виборів до Верховної Ради. Проте, на його переконання, треба і можна шукати політичний компроміс у питанні про дату дострокових виборів. Для того треба негайно розпочати консультації між парламентськими партіями.

Президент України бачить розвязання політичної кризи в державі в такий спосіб. Перший блок спільна оцінка обставин, що призвели до парламентської кризи, в якій слід визнати: було допущено неконституційний формат утворення парламентської коаліції; визнати чинність і легітимність указу Президента та нелегітимність рішень парламенту, розпочинаючи з 22 березня. Ще один блок питань що треба зробити, щоб в Україні не було переможців і переможених, а була взаємна відповідальність, та щоб парламент розпочав працювати повнокровно і до сесійної зали повернулися всі 450 депутатів. Віктор Ющенко й надалі наполягає на тих компромісах, які він пропонував і главі парламенту, і Премєр-міністру ще до видання указу про розпуск Верховної Ради: ухвалення закону про імперативний мандат, скасування чинної редакції закону про Кабінет Міністрів, ухвалення на рівні закону Універсалу національної єдності, створення єдиної робочої групи з розробляння змін до Конституції тощо.

Віктор Ющенко також заявив, що він підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду стосовно указу про розпуск парламенту.