Останнім часом до Генеральної прокуратури України надходять звернення народних депутатів України, а також лунають виступи окремих політиків на телебаченні, мітингах про кризову ситуацію, яка склалася в суспільстві.

При цьому є намагання втягнути органи прокуратури в розвязання цієї проблеми, а також звучать натяки на невдоволеність невтручанням прокуратури в політичне протистояння.

Вважаємо неправильним не реагувати на такі спроби втягнення органів прокуратури в суто політичні процеси.

Нагадуємо, що відповідно до Конституції України та Закону України «Про прокуратуру» Генеральний прокурор України і підпорядковані йому прокурори здійснюють нагляд виключно за дотриманням і правильним застосуванням законів.

Єдиним органом у державі, уповноваженим виносити рішення щодо конституційності актів Верховної Ради України, Президента України і Кабінету Міністрів України є Конституційний Суд України.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Тому цілком слушною є позиція тих посадових осіб, які звертаються до Конституційного Суду України з клопотанням винести свій вердикт з цього питання у можливо найкоротший термін.

Водночас запевняємо наших громадян, що прокуратура ніколи не була і не буде інструментом політичного тиску, а отже, здійснює свої повноваження винятково на підставі дотримання Конституції та законів України, і наша діяльність спрямована на всебічне утвердження верховенства закону.