Ранкове засідання 12 квітня

Верховна Рада України розглянула та ухвалила в першому читанні проект закону про розвиток виробництва та споживання біологічних видів палива. Як зазначив доповідач, народний депутат Григорій Калетнік, законопроект розроблено для врегулювання ринку та створення необхідних умов для стимулювання виробництва і споживання біологічних видів палива. Крім того, цей законопроект спрямований на приведення законодавства України у відповідність із законодавством ЄС у галузі охорони навколишнього середовища та екології, а також покликаний сприяти розвитку національного паливного ринку, забезпечити розвиток агропромислового комплексу України.

Пріоритетними напрямами державної підтримки ринку біопалива є передбачене законопроектом розширення застосування біопалива нафтопереробними та іншими підприємствами у виробництві і сумішевих видах палива та запровадження обовязкових норм. Для прикладу, у країнах ЄС аналогічні заходи у вигляді обовязкового використання біопалива у процентному відношенні до загальної його кількості були запроваджені ще 2003 року і до 2010-го мають сягнути шести відсотків.

Член Комітету Верховної Ради з питань агрополітики та земельних відносин Сергій Рижук нагадав, що закон про альтернативні види палива Верховна Рада ухвалила ще 10 років тому, але зрушення в цьому напрямі незначні. Водночас він повідомив, що США у недалекому майбутньому планують за рахунок біопалива забезпечувати до 80 відсотків потреб у пальному. У звязку з цим він наголосив, що Україна має достатньо земельних ресурсів для того, щоб забезпечити біопальним щонайменше весь аграрний сектор. Тобто, якщо для гарантованого проведення сільськогосподарських робіт потрібно близько 1870 тисяч тонн дизельного палива та 620 тисяч тонн бензину, то цю потребу у пальному цілком можна забезпечити за рахунок біопалива, яке виробляється з ріпаку.

До слова, це дасть можливість вивільнити близько 4,5 мільйона тонн нафти, котра йде для виготовлення необхідного сільгоспвиробникам пального. Втім, Олександр Баранівський зауважив, що варто бути готовими до спротиву цьому законопроекту з боку нафтотрейдерів, які не зацікавлені у широкому виробництві біопалива.

Також у першому читанні Верховна Рада ухвалила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції. Доповідач, народний депутат Володимир Ярощук зазначив, що вже перші конкурси на розробку нафтогазового родовища на шельфі Чорного та Азовського морів показали: ухвалений ще 1999 року закон «Про угоди про розподіл продукції» фактично не працює, оскільки містить істотні неузгодження з іншими законодавчими актами. Законопроект передбачає внесення змін до Митного кодексу України, Кодексу «Про надра», до законів «Про зовнішньоекономічну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

На думку авторів законопроекту, він сприятиме створенню належних законодавчих засад для застосування угод про розподіл продукції, спрощенню окремих дозвільних процедур у сфері надрокористування, усуненню окремих прогалин у законодавстві, повязаних із застосуванням митних процедур до вуглеводнів, видобутих на митній території України, розташованій за межами державного кордону, але в межах виключної економічної зони України, та інше.

Насамкінець Верховна Рада ухвалила низку постанов: про відзначення на державному рівні 1100-річчя літописного Чернігова; про відзначення на державному рівні 975-річчя міста Богуслава; про відзначення 65-ї річниці з дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія»; про вшанування памяті видатної української та російської письменниці Марка Вовчка (Марії Олександрівни Вілінської).

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Михайла Поживанова та Миколу Сивульського.

На знімку:учора Верховна Рада України розглянула питання про обрання безстроково суддів Запорізького апеляційного господарського суду та деяких місцевих судів

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.