Їдьте звідси швидко кажуть американські військові українцям 1-го батальйону 30-ї гвардійської окремої механізованої бригади. Нині вони складають основу українського національного контингенту в Косово.

Звичайно, це жарт. Річ у тім, що американці ніяк не можуть виграти волейбольний турнір серед багатонаціональної тактичної бригади «Shіd» сил KFOR, до якої входить контингент США, Греції, Польщі, Литви та України. Протягом 8 місяців, поки тут перебував цей склад наших сил, чотири рази чемпіонами ставали українці. Беруть участь військові й у інших спортивних змаганнях, де також посідають призові місця.

Але основне завдання це військова служба: підтримувати мир і стабільність у Косово. Військові займаються патрулюванням, супроводжують конвої, забезпечують роботу міжнародних організацій ООН, ОБСЄ, Червоного Хреста. До складу контингенту входять 179 осіб під командуванням підполковника Олександра Павлюка. Наші воїни базуються на найбільшій у Європі американській військовій базі «Bondstіl» та в таборі Бреза в селі Брезовіца.

Особовий склад з періодичністю в два тижні змінюється. Село Брезовіца це сербський анклав Косово навколо живуть албанці. Своєю присутністю тут українське військо стабілізує ситуацію, яку коротко можна назвати ні миру, ні війни. Заступник командира з виховної роботи майор Олександр Зварко розповідає про буденну службу. В одному селі в анклаві є зруйнована церква. Серби хотіли забрати з неї великі дзвони. Але три роки не могли зняти, бо церква стоїть на горі з дуже небезпечним підїздом. Звернулися до українців. Молодший сержант Сергій Підвальний заїхав на автокрані на цю гору і зняв дзвін. Допомагав йому старший сержант Віктор Лознюк.

Американське командування було вражене майстерністю наших солдатів, а серби щиросердно дякували. Взагалі всі українські військовослужбовці тут добре підготовлені для цієї служби. Можна сказати, це кращі з кращих.

Ми у Косово захищаємо честь своєї Батьківщини кажуть вони. Обстановка тут складна. В середині березня 2007 року у Відні безрезультатно закінчилися переговори між Белградом та Пріштіною про статус краю Косово. Албанці хочуть незалежності серби цього категорично не підтримують. Для сербів Косово колиска нації, свята земля. Тут дуже багато монастирів та церков. У середньовіччі, намагаючись зупинити османську навалу, тут майже повністю загинула сербська знать. Нині в Косово більшість населення албанці, до середини XX ст. переважали серби. Старий серб Орле із села Брезовіца, емоційно жестикулюючи, розповідає, як за часів Югославії він добре жив. Тоді у них був капіталізм при комуністах. Він отримував на місяць 3000 німецьких марок, працював у сфері туризму. Слухаючи тужливі сербські пісні, каже, що його народ у Косово став заручником геополітики великих країн і переконаний, що Косово якщо не тепер, то через 10—50 років буде вільним сербським краєм.

Косово.

Фото автора.