Ситуація, що склалася у звязку з указом Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України від 2 квітня 2007 р., та зростання активності політичних партій спричинили масові звернення трудящих до Центрального комітету ПМГУ з приводу позиції та дій профспілки в умовах політичної кризи в суспільстві.

Передусім слід памятати, що з огляду на свої статутні завдання Профспілка металургів і гірників України завжди перебуває у конструктивній опозиції до влади та власників підприємств, незважаючи на їхню політичну належність.

Завдання профспілки за будь-якого політичного «забарвлення» власників вимагати від них виконання всіх норм галузевої угоди та колективних договорів. Зважаючи на сприятливу ситуацію на ринку металопродукції, на втілення інноваційних програм у галузі, трудові колективи не можуть допустити зниження ефективності роботи підприємств. Адже наша спільна мета стабільна робота, покращення умов праці та зростання реальної заробітної плати металургів і гірників.

Тому ми закликаємо всі політичні сили та всі гілки влади, відкинувши свої амбіції, врегулювати ситуацію таким чином, щоб уникнути протистояння в українському суспільстві, не допустити зривів у промислово-виробничій сфері через політичну нестабільність.

Сьогодні країна перебуває у стані конституційного перерозподілу влади. Профспілка стурбована тим, що політичні баталії стають підґрунтям напруженого мікроклімату в суспільстві. Політичні розбіжності мають вирішувати самі політики і лише політичними методами конструктивно і без зайвих емоцій. Тому ми звертаємось до первинних організацій, до профспілкових лідерів усіх ланок ПМГУ із закликом утриматись від колективних дій та коментарів політичних подій від імені профспілки.

Будь-які невиважені дії можуть призвести до неприязні на політичній основі всередині профспілки. Памятайте, що до ПМГУ входять люди з різними політичними переконаннями, і кожен з нас, як громадянин, згідно з Конституцією України має право виявити свою волю стосовно політичних переконань.

Шановні спілчани! Президія ЦК ПМГУ закликає кожного із більш як 750 тисяч членів профспілки виявити стриманість, політичну толерантність і зосередити всі свої зусилля на виконанні наших статутних завдань. Адже не політичні баталії формують авторитет профспілки, а реальні здобутки з підвищення добробуту та соціального захисту трудящих підприємств гірничо-металургійного комплексу.

У політичній ситуації, що сьогодні склалася, головне гасло профспілки: «Єдність та добробут трудящих!»

Президія Центрального комітету Профспілки металургів і гірників України.

Дніпропетровськ, 11 квітня 2007 року.