12 квітня відбулася зустріч міністра освіти і науки України Станіслава Ніколаєнка з колективом вищого навчального закладу, що має символічну назву університет «Україна».

Зустріч вийшла нестандартною. На початку міністрові запропонували випити... склянку води інженерного пристрою з очищення водостоків, який розробили вчені університету. Потім запросили подивитися лабораторії фізики, мікробіології і сучасний видавничо-друкарський комплекс.

Це спростувало думку, що недержавні вузи здебільшого роблять «швидкі гроші» на юристах та економістах. В «Україні» все інакше. Безумовно, є тут юристи, економісти та політологи, мають попит психологи і фахівці з міжнародної інформації. Але майже третина студенти інженерних спеціальностей, за якими, вважає міністр, майбутнє. Сподобалося й те, що кожен студент дистанційної форми навчання отримує авторські підручники практично з усіх навчальних дисциплін.

Спілкуючись із студентами та викладачами, С. Ніколаєнко розповів про стратегію розвитку національної освітньої галузі, про наміри міністерства зробити прорив у вітчизняних вузах з точки зору підвищення якості освіти та розвитку фундаментальної і прикладної університетської науки. Він наголосив, що й надалі МОН підвищуватиме вимоги до «псевдовузів», які не мають відповідної матеріальної бази, незалежно від форми власності.

А загалом, на думку міністра, «у нас всі вузи державні, лише форми власності різні». Саме тому МОН надалі планує вирішити питання з держзамовленням для недержавних вузів, що відповідають державним вимогам за якістю освіти, та залученням їх до програм міжнародного співробітництва.

Наостанок міністра здивували студенти-дизайнери, які подарували йому проект... його власного родового герба.

На знімку: спілкуються президент університету Петро Таланчук (ліворуч)і міністр освіти та науки України Станіслав Ніколаєнко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.