ДовІдка «Голосу УкраЇни»

Страшний Анатолій Андрійович народився 20 квітня 1957 року в с. Єреміївка Роздільнянського району Одеської області. Отримав освіту в Одеському інституті народного господарства та Одеській державній юридичній академії. Починав свою трудову діяльність з різнороба, працював майстром шляхоексплуатаційної дільниці, інженером, заступником директора і директором Одеського мясопереробного заводу, в органах внутрішніх справ УМВС Одеського міськвиконкому, заступником начальника податкової адміністрації в Одеській області начальником спеціалізованої ДПІ м. Одеси. Обирався депутатом Одеської міської ради ХХІІ і ХХІІІ скликань. Нагороджений памятним знаком Чорноморського православного фонду за вагомий внесок у справу відтворення одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору. Одружений, виховує сина.

За результатами роботи минулого року Миколаївська податкова адміністрація посіла перше місце в Україні з 20 показників і її було відзначено Почесною грамотою Премєр-міністра України. У 2006 році до державного бюджету України область сплатила 965 мільйонів гривень, що майже на 30 відсотків вище рівня 2005 року. Якщо в Україні понад план мобілізовано в держбюджет усього 0,3 відсотка від планового завдання, то в Миколаївської області — 28,7 відсотка.

Стрункі рядки цифр і високі відсотки, безперечно, вагомий показник діяльності податкової адміністрації. Але обмежитися виключно підрахунками і контролем не в стилі роботи миколаївських податківців. Небезпідставно ставку в своїй роботі вони роблять на розяснення податкового законодавства, відкритість і прозорість у роботі і на переконання платників податків. Опоненти фіскальної служби (а їх, до речі, останнім часом чимало) знаходять багато причин, щоб дорікнути обласній податковій за зайвий контроль і тиск. Хтось невдоволений чинним законодавством, хтось методами, є й такі, кому просто не подобається начальник обласної податкової адміністрації. І їх зрозуміти можна. Саме прізвище чого варте Страшний!

А. Страшного призначено в область півроку тому. Добре памятаю реакцію преси, керівництва області й платників податків на його призначення. Мовляв, прийшли одесити тримайсь! «Варягам», як відомо, ніде особливо не раді. Багато хто висловлював уголос сумніви, чи стануть одеські податківці охороняти інтереси області, потрібна їм узагалі область чи це проміжний пункт у карєрі? А глава облдержадміністрації, так той відверто сказав: у нас не бракує своїх гідних кандидатів на цю посаду.

У такій атмосфері неприйняття Анатолію Андрійовичу було нелегко. Але з перших днів своєї роботи він довів і свою принциповість, і наполегливість, і, що найважливіше, професіоналізм.

Бурхлива діяльність Анатолія Андрійовича після його призначення подобалася не всім. На всю область прогриміли тоді гучні «справи», в яких податкова адміністрація виявила порушення законодавства. Так, наприклад, податківці виявили, що підприємство, яке спеціалізується на виробництві молочних продуктів, експортує... жіночі брюки. До того ж шили їх в Одесі, а лейбли на них були латвійські. Або ще одне «відкриття». На Чорноморському суднобудівному заводі заявляють до повернення 24 мільйони ПДВ. Власники, нібито, будують три траулери і сім(!) раз продають їх своєму ж підприємству, на Львівський автобусний завод. З відшкодування ПДВ ситуація в той час була більш ніж дивна. У жовтні відрахування до бюджету з ПДВ становили 307 мільйонів гривень, а відшкодовано податку вже було 374 мільйони. Тобто повертали ПДВ у більших розмірах, ніж збирали.

Сьогодні відносини між податковою адміністрацією, платниками податків і владою вирівнялися. Від докорів і загострень перейшли до конструктивного діалогу та обстоювання принципової позиції.

До речі, у начальника податкової адміністрації тільки прізвище Страшний. У спілкуванні з журналістами, колегами і платниками податків він приємний співрозмовник, грамотний і мудрий керівник, що цілком володіє ситуацією в сфері, яку йому довірили. Щоб переконатися в цьому, пропонуємо читачам «Голосу України» ознайомитися з відповідями на запитання мешканців області, що вони задавали під час прямої телефонної лінії. Ми відібрали найцікавіші запитання. Отже, перший дзвоник.

Світлана Краєва: «Миколаївський глиноземний завод не є українським підприємством. У такому разі, яка від нього користь, якщо він платить тільки прибутковий податок? Чи є інші види оподаткування таких підприємств?»

Анатолій Андрійович: «Дійсно, власники НГЗ громадяни Росії. Але всі види податків, що передбачені українським законодавством, глиноземний завод платить без зволікань».

Ольга Михайлівна: «Кажуть, що є досить велика група людей, які взагалі не платять прибуткового податку. До них належать депутати, працівники міліції та інші. Чи це справді так?»

Анатолій Андрійович: «Є визначені категорії громадян, що звільнені законом від сплати деяких видів податків. Але ні депутати, ні військові, ні працівники міліції цією пільгою не користуються. З їхніх зарплат так само, як і з усіх, стягуються визначені суми і йдуть до бюджету. Але якщо зарплата мала, то є таке поняття, як податкова соціальна пільга, на яку зменшується сума оподатковуваного доходу. У 2007 році розмір заробітної плати, до якої можна застосувати податкову пільгу, становить 740 гривень, а розмір соціальної пільги для будь-якого платника податків — 200 гривень.

Також є визначена категорія громадян, що користуються підвищеною соціальною пільгою (300 гривень). Це самотні матері або батько з дітьми до 18 років, батьки дітей-інвалідів, вдови і вдівці, особи, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, учні, студенти й аспіранти, інваліди І або ІІ групи. Найбільший розмір податкової соціальної пільги в 2007 році становить 400 гривень. На неї мають право Герої України, Герої Радянського Союзу, учасники бойових дій Другої світової війни. Крім того, громадяни, які мають земельні наділи менше двох гектарів, звільнені від сплати податків за одержання доходів з продукції, вирощеної на земельній ділянці».

Микола Загородюк, інвалід війни: «Чому здавання звітів у податкових інспекціях не організовано окремо для інвалідів війни і учасників бойових дій? І друге: які податкові пільги встановлені для цих категорій громадян? І які пільги існують для підприємств та організацій, що засновані громадськими організаціями інвалідів і де працюють інваліди?»

Анатолій Андрійович: «Питання про окремі віконця для прийому ветеранів ви порушуєте правильно. Ми обовязково над цим подумаємо. Про пільги для ветеранів і інвалідів війни: вони не звільнені від сплати податку, але мають податкову соціальну пільгу в розмірі 400 гривень. А от на заробітну плату «афганців» та інших громадян, що брали участь у бойових діях на території інших держав, поширюється загальна податкова пільга — 200 гривень. Але знову-таки нагадую, що це стосується тих громадян, розмір зарплати яких не перевищує 740 гривень.

Про пільги для підприємств, де працюють інваліди. У відповідності з підпунктом 7.12.1 пункту 7.12 статті 7 Закону України «Про оподатковування доходу підприємств», від оподатковування звільняється доход підприємств і організацій, що засновані громадськими організаціями інвалідів і є повною їхньою власністю, отриманою від продажу товарів, робіт, послуг, крім підакцизних товарів.

Зазначена норма закону поширюється на підприємства і організації, засновані громадськими організаціями інвалідів, на яких протягом попереднього звітного періоду кількість інвалідів, що мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків штатних працівників за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів не менше 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці. Це якщо коротко. Підприємства й організації інвалідів мають право застосувати пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який видає міжвідомча комісія з питань діяльності підприємств і організацій громадських організацій інвалідів».

Світлана: «Які зміни передбачені у законодавстві про оподаткування спадщини і подарунків?»

Анатолій Андрійович: «З 1 січня 2007 року змінилися ставки оподаткування доходів, отриманих громадянами як спадщина і подарунки. Так, під час одержання спадщини від членів родини першого ступеня споріднення до всіх обєктів спадщини застосовується нульова ставка податку. Під час одержання спадщини від інших членів родини застосовується ставка податку 5 відсотків. Під час одержання спадщини від нерезидентів ставка податку — 15 відсотків».

Василь Дмитрієв: «Я працюю на основній роботі і на півставки в іншому місці. Чи маю я право на пільги на іншій роботі?»

Анатолій Андрійович: «Вибрати місце застосування податкової соціальної пільги ви можете на свій розсуд. Але тільки в одному місці. Для цього необхідно подати відповідну заяву роботодавцеві».

Тамара Степаненко: «Останнім часом податкова служба активно пропонує подавати звітність в електронному вигляді. Як іде впровадження серед платників податків електронної звітності? Чи можна бути впевненим, що документи, відправлені до інспекції, не будуть змінені і їх приймуть вчасно?»

Анатолій Андрійович: «Спочатку бухгалтери дуже насторожено поставилися до подання звітності в електронному вигляді. Але нині 652 підприємства області уклали договори на надання звітності в електронному вигляді, а 141 підприємство вже звітує перед податковою, не виходячи з офісу. Що стосується надійності такого подання, то запевняю вас: документи добре захищені і навіть автоматично перевірятимуться (з точки зору логіки і арифметики). Програмне забезпечення безкоштовне для всіх платників податків. Для того щоб його одержати і передавати звітність в електронному вигляді, треба укласти договір з податковою інспекцією. У перспективі така практика може бути затверджена на законодавчому рівні. Тому сьогодні у платника податку є час розробити й удосконалити цей процес».

Андрій Кравченко: «Чи не планують зменшити прибутковий податок з доходів громадян?»

Анатолій Андрійович: «Ні. Але є і хороша новина: найближчим часом його принаймні не збільшать».