Члени Центральної виборчої комісії заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук, секретар Сергій Дубовик, Валентина Завалевська та Михайло Охендовський направили до Конституційного Суду, Верховної Ради та Президента України звернення, в якому просять у якнайкоротші строки розглянути конституційне подання, що стосується призначення позачергових виборів народних депутатів України. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі ЦВК.

«За умов суспільного протистояння, конфронтації, недосконалості, правової суперечності законодавчих та інших нормативно-правових актів є цілком прогнозованою ситуація, коли будь-які дії, рішення Центральної виборчої комісії щодо організації та проведення процесу виборів будуть піддаватися сумніву, оскаржуватися, що за жорсткого часового обмеження та відсутності належного законодавчого регулювання виборчих процедур практично унеможливить забезпечення Центральною виборчою комісією виконання Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, у тому числі і зазначеного указу Президента України», — аргументують члени ЦВК своє прохання.

Вони переконані: позачергові вибори це демократичний і законний спосіб розвязання політико-правових проблем, коли такі вибори проводяться відповідно до конституційних засад і принципів у порядку, встановленому виборчим законодавством України.

***

Редакція звернулася по коментар до Марини Ставнійчук.

Відразу хочу зазначити, що це звернення підписали не всі члени ЦВК, а тільки четверо. Гадаю, днями нашу позицію підтримають і інші члени комісії. Про це я з ними вже говорила, і вони поділяють мою тривогу з приводу ситуації, що склалася. Йдеться про те, що є ціла низка насамперед правових проблем проведення виборів. Їх вирішення дасть можливість законно, відкрито і справедливо вести виборчий процес. Нині неналежним чином урегульовано механізм проведення виборів. Досі не вирішено питання їх фінансування. Недостатньо було подано пропозицій з формування окружних виборчих комісій.

У нашій заяві до КС нема ніякої політики. Ми говоримо про правові проблеми, які, безумовно, матимуть наслідки.

Для мене, як члена ЦВК і просто громадянина, очевидне існування політичного конфлікту, в парламенті насамперед. І певний збій у системі противаг, що створений конституційною моделлю поділу влади. В таких умовах досить складно проводити вибори. А щоб їх провести, має бути належне правове забезпечення.

Зараз дуже важливо, щоб КС дав оцінку конституційності указу Президента й у такий спосіб вирішив якщо не політичні питання, то хоча б правові, що дасть змогу надалі організувати легітимний виборчий процес.

Як працює сьогодні Центральна виборча комісія? Чи тиснуть на вас політичні сили?

ЦВК діє в робочому режимі. Але з великими складностями. За десять днів ми вже одержали три рішення суду із забороною брати участь у підготовці виборів. І хоча одні рішення було скасовано через кілька днів, інші через кілька годин, усе це говорить про нестабільну правову ситуацію.

Прямого політичного тиску немає. Але в приміщенні ЦВК присутні народні депутати від одних політичних сил. По телевізору звучать заяви інших політичних сил про розгін ЦВК. Я вже звикла, що в усіх політичних конфліктах намагаються знайти крайнього. У таких виборчих процесах багато хто хоче зробити крайньою ЦВК. Ще раз повторю: ми перебуваємо в дуже складній правовій ситуації. І для того, щоб нормально працювати, нам треба розуміння всіх субєктів виборчого права і гілок влади.

Безумовно, з одного боку, ми розуміємо, що указ Президента діє. З другого боку, Верховна Рада забороняє нам починати будь-які дії. Наші кроки з виконання цього указу негайно спричиняють звернення до Генпрокуратури і т. д. Усе непросто.

Є постанови Верховної Ради про скасування постанови про наше призначення в 2004 році. Троє моїх колег звернулися до суду по захист своїх інтересів. Суд на сьогодні не розглянув справу по суті, а лише вжив заходів для забезпечення позовних заяв. Таким чином, призупинено дію постанови Верховної Ради. Ми в непростій ситуації, але сподіваємось, що все проходитиме законно.

***

Центральній виборчій комісії у визначені строки буде досить складно провести кампанію позачергових виборів до парламенту. Про це на вчорашній прес-конференції заявив народний депутата Руслан Князевич («Наша Україна»).

Можливий шлях виходу, на його переконання, це якщо Президент внесе зміни до свого указу про достроковий розпуск Верховної Ради щодо конкретної дати виборів.

Водночас парламентарій зазначив, що його дуже турбують розмови про перенесення дати виборів. Він нагадав, що, відповідно до Конституції, виборчий процес є безперервним і таким, який починається одразу після опублікування відповідного указу глави держави. Він також висловив сподівання, що рішення Конституційного Cуду щодо указу Президента про розпуск парламенту «не поставить під сумнів правову природу КС як арбітра конституційної юрисдикції».