Ранкове засідання 11 квітня

Стало очевидно, що дострокові парламентські вибори 27 травня не відбудуться. А Верховна Рада працюватиме до 2011 року. Такими словами починалася переважна більшість заяв і виступів депутатів коаліції під час ранкової розминки. Парламентарії наголошували, що політична ситуація загострена штучно, а вищий законодавчий орган країни має працювати ефективно і стабільно. Щоб процвітала економіка і не постраждав імідж держави.

Справжні ініціатори загострення й нагнітання пристрастей, зазначив Тарас Чорновіл, мали на меті проводити не дострокові парламентські вибори, а позачергові президентські.

Олександр Мороз також наголосив, що парламентська коаліція формувалася відповідно до Конституції України і Регламенту Верховної Ради України. «У Президента немає навіть формальних підстав, щоб визнати незаконними дії коаліції», — зазначив глава парламенту. Вихід, на його переконання, мають знайти політики, і не варто в цій ситуації використовувати вулицю для вирішення конфлікту.

Попри все, зазначив Олександр Мороз, парламент працює, планомірно розглядає закони, ухвалює відповідальні рішення... Він також поінформував, що запропонував Президенту України заходи для виходу із ситуації про скасування указу і всіх постанов Верховної Ради, які було ухвалено після видання цього документа. Він також поінформував, що парламент звернувся до урядів і парламентських організацій світу із закликом направити своїх представників-спостерігачів за ситуацією. За словами Олександра Мороза, Віктор Ющенко постійно наполягає, що у Європі дострокові вибори це механізм вирішення конфлікту. «Це так, але у Європі дострокові вибори проводяться відповідно до Конституції», — наголосив Голова Верховної Ради.

Глава парламенту також категорично спростував звинувачення в тиску на Конституційний Суд з боку коаліції і Кабінету Міністрів. «Навпаки, суддям формують політичну позицію у секретаріаті Президента», — переконаний Олександр Мороз. Крім того, він наголосив: і коаліція, і уряд виконуватимуть будь-яке рішення Конституційного Суду.

Європа, зазначив Марек Сівець, уважно спостерігає за ситуацією в Україні. «Ми не можемо втручатися в ситуацію, але вважаємо її серйозною», — підкреслив він. Віце-президент Європарламенту висловився проти зовнішнього втручання у внутрішню ситуацію в нашій країні. На його переконання, Конституційний Суд України має ухвалити рішення щодо подання 53 народних депутатів якнайшвидше. «Це базове рішення, яке покаже, хто правий», — зазначив Марек Сівець і додав, що суд має бути незалежним.

«А якщо хтось не підкориться рішенню Конституційного Суду, це буде серйозне порушення права, на яке мають відреагувати європейські інституції», — попередив іноземний гість. Марек Сівець зазначив, що глава парламенту має відігравати особливу роль у досягненні компромісу між двома гілками влади урядом, який підтримує коаліція, і Президентом. «Україна не належить Ющенку, Україна не належить Януковичу, Україна належить українському народу», — зазначив віце-президент Європейського парламенту.