Футбол. Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу. Матчі у відповідь. 10 квітня.

«Валенсія» (Іспанія) — «Челсі» (Англія). 1:2. Валенсія. «Месталья». 50 000 глядачів. Голи: Морієнтес, 32, Шевченко, 52, Ессьєн, 90. Перший матч — 1:1.

«Валенсія»: Канісарес, Мігель, Дель Орно, Айяла, Албелда, Давид Вілья, Морієнтес (Ангуло, 65), Гоакін, Альбіоль (Угу Віана, 72), Сілва, Моретті. Тренер Енріке Флорес.

«Челсі»: Чех, Е. Коуел, Ессьєн, Корвалью, Шевченко (С. Калу, 90), Лемпард (Макелеле, 90), Дрогба, Мікел, Баллак, Діарра (Д. Коул, 46), Террі. Тренер Жозе Моуріньйо.

Після результативної нічиєї в Лондоні «Валенсія» мала певну перевагу. А мяч, забитий наддосвідченим майстром Морієнтесом, здавалося, перекреслив усі сподівання гостей. Однак у другому таймі ми побачили зовсім інший «Челсі» — потужний, швидкий, максимально сконцентрований. Лондонці більше володіли мячем, атакували гостріше, осмисленіше і злагодженіше.

Надію «Челсі» подарував Андрій Шевченко, котрий першим устиг на добивання і встановив рівновагу. А згодом він зробив голеву передачу. Перемога до англійського чемпіона прийшла, коли всі подумки вже готувалися до додаткових двох таймів.

Їх було важко зупинити

«Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Рома» (Італія). 7:1. Манчестер. «Олд Траффорд». 74 476 глядачів. Голи: Керрік, 11, 60, Сміт, 17, Руні, 19, Роналду, 44, 49, де Россі, 69, Евра, 81. Перший матч — 1:2.

«МЮ»: ван дер Саар, Гейнце, Фердінанд, Браун, Роналду, Руні, Гігз (Сульшар, 61), Сміт (Річардсон, 73), Керрік, ОШі (Евра, 52), Флетчер. Тренер Алекс Фергюсон.

«Рома»: Доні, Пануччі, Вільгельмссон (Розі, 88), Мексес, Пісарро, Тотті, Ківу, де Россі (Фаті, 86), Вучинич, Мансіні (Чука, 90), Кассетті. Тренер Лучано Спаллетті.

Фани обох команд ще перед матчем влаштували своєрідну розминку. У бійці, внаслідок якої були травмовані, взяли участь близько ста чоловік з обох боків. Представник поліції Манчестера повідомив про арешти надміру гарячих вболівальників. Отже, на щастя, сили правопорядку змогли взяти ситуацію під контроль.

Сам поєдинок проходив за надто несподіваним сценарієм. Зрозуміло, що господарі прагнули реваншу. Але щоб уже на 19-й хвилині рахунок був 3:0 (!) на користь манчестерців, мало хто очікував. І, добившись такої великої переваги, вони не зупинилися, не збавили обертів. І ще раз до перерви забили римлянам.

А в другому таймі все завершилося нечуваним приниженням «Роми». Такий рахунок на цій стадії турніру нонсенс. Звичайно, збоку все видніше. Проте і школяреві зрозуміло, що італійський клуб не мав права на авантюру. Атакувати, не подбавши належно про тили в поєдинку проти роздратованого «МЮ» на його полі, все одно що смерть.

Нас слухатимуть другими

Засідання виконавчого комітету УЄФА, на якому визначиться господар Євро—2012, розпочне роботу у вівторок, 17 квітня, в Кардиффі, в готелі St Dаvіd’s Hotel § Spa, з 8.00 до 14.00 за київським часом. З 14.00 по 17.45 представники трьох кандидатів на організацію Євро—2012 проведуть свої фінальні презентації, і цей захід для преси буде закритий. Першими дюжину членів виконкому УЄФА переконуватимуть Хорватія та Угорщина. Українсько-польська заявка йде другою, третьою італійська. На презентацію кожного кандидата відведено 30 хвилин, ще 15 хвилин на запитання-відповіді.

Тренерські відставки

Тренер збірної Болгарії Христо Стоїчков подав у відставку. Це підтвердив президент БФС Борислав Михайлов. Збірна Болгарії під керівництвом видатного в минулому форварда не потрапила на чемпіонат світу 2006 року в Німеччині. У відбірковому турнірі до Євро—2008 болгарська команда перебуває на третьому місці у групі G. Від лідера групи збірної Нідерландів болгари відстають на пять очок та від команди Румунії, котра йде другою, на два.

Без наставника залишилася і збірна Чехії. Патріарх тренерського корпусу Карел Брюкнер (13 листопада йому виповниться 68 років) також подав у відставку. За словами віце-президента Чеського футбольного союзу (CMFS) Властиміла Коштяла, Брюкнер не прагнув іти в ногу з часом. Тренер потрапив під вогонь критики після поразки у відбірному турнірі Єврo—2008 від команди Німеччини у Празі (1:2) і не дуже вдалої гри проти команди Кіпру (1:0). У провину йому ставили те, що він тримав на лаві запасних гравців, котрі заслуговували місце в основному складі, а також старомодність ігрової системи.

За інформацією чеських ЗМІ, спадкоємцями Брюкнера можуть стати Іван Гашек («Сент-Етьєн», Франція), Карел Яролім («Славія») і Властиміл Петржела, котрий очолює «Сігму».

На знімку: радість Андрія Шевченка.

Фото з сайта УЄФА та АП.