Президент вийшов за межі конституційного поля, намагається припинити діяльність Верховної Ради, порушуючи всі принципи парламентаризму і розподілу влади. Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з віце-президентом Європейського парламенту Мареком Сівцем, який прибув до України з приватним візитом.

Глава парламенту проаналізував президентський указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, зазначивши, що в ньому відсутнє посилання на статтю 90 Конституції, яка передбачає три підстави для дострокового припинення повноважень вищого законодавчого органу.

Фракція Партії регіонів, за його словами, продовжує наполягати на тому, що указ про розпуск парламенту неконституційний, і він має бути скасований. А сторони мусять повернутися до нормального діалогу й сісти за «круглий стіл», щоб зберегти мир та спокій у країні. Парламентарій переконаний: поступки з обох сторін мають бути на користь держави, а не на користь однієї чи іншої політичної сили.

Коаліція в черговий раз протягнула руку опозиції для примирення, повідомив Василь Хара, однак та ігнорує будь-який діалог. Мало того, політичні домовленості опозиція видає як ультиматум і вимагає накласти мораторій на Майдан, провести дострокові вибори, виконувати указ Президента і таке інше всього 17 пунктів. А соціаліст Ярослав Мендусь наголошував на тому, що події в Україні викликають стурбованість у світі. І, на жаль, секретаріат глави держави робить кроки з подальшої дестабілізації ситуації.

Попри те, нагадав Голова Верховної Ради Олександр Мороз, парламент працює легітимно, і стверджувати, що вищий законодавчий орган не має права проводити засідання і має бути розпущений верх цинізму і правового нігілізму. Олександр Мороз закликав читати Конституцію України і керуватися принципами правової держави, які передбачають безперервність дії влади.

Глава парламенту переконаний, що пятеро членів Конституційного Суду, провівши позавчора прес-конференцію, порушили Основний Закон. «Судді не мають права давати правову оцінку тим чи іншим актам, в тому числі й указу Президента», — зазначив глава парламенту. Це, аргументував він, має робити суд, а не окремі представники Феміди.

Після цього депутати розглянули низку питань порядку денного. Зокрема, обговорили і прийняли за основу законопроект про єдину систему збору та обліку внесків на загальнообовязкове державне соціальне страхування. Таке страхування, наголошували урядовці, можна вважати одним з головних елементів соціального реформування в країні та одним з найзначніших досягнень співпраці Верховної Ради, Кабінету Міністрів та соціальних партнерів. Реалізація документа дасть змогу раціональніше використовувати кошти соціального страхування за рахунок уникнення дублювання страховими фондами функцій, повязаних із формуванням страхових коштів, і значною мірою переорієнтувати функції та структури фондів соціального страхування на роботу із застрахованими особами, на профілактичні заходи тощо. Крім того, закон забезпечить повну прозорість фінансових потоків у системі соціального страхування, виведе заробітну плату із тіні та розширить коло платників за рахунок кращого контролю.

Народні депутати зазначали, що прийняття законопроекту сприятиме скороченню обсягу роботи, повязаної з постановкою на облік платників страхових внесків, збором коштів, спрощенню здійснення контролю за повнотою та своєчасністю справляння внесків, зменшенню кількості перевірок платників внесків стосовно сплати внесків до цільових страхових фондів тощо.

Наголошувалося, що істотно обмежуються повноваження фондів, що зумовлює необхідність перегляду багатьох засад їх діяльності й, відповідно, змін в її організації та фінансуванні. Потребують чіткого визначення й функції та обовязки уповноваженого органу, на який покладаються обовязки зі збору та обліку єдиного соціального внеску.

Крім того, народні обранці ухвалили в першому читанні законопроект «Про валютне регулювання та валютний контроль в Україні». Документ визначає загальні принципи валютного регулювання, порядок та умови проведення валютних операцій в Україні та за її межами, повноваження і функції державних органів у сфері регулювання валютних операцій, права та обовязки резидентів і нерезидентів, які здійснюють в Україні валютні операції.

Відповідно до законопроекту органами валютного регулювання в Україні визначено Кабінет Міністрів України та Національний банк, які видають нормативно-правові акти у сферах валютного регулювання та валютного контролю, а також здійснюють інші повноваження, визначені валютним законодавством України.

У законопроекті виписано норми про особливості здійснення окремих валютних операцій, повязаних з рухом капіталу, відповідно до яких такі операції регулюються Національним банком України шляхом встановлення вимоги про використання спеціального рахунку або вимоги про резервування. Передбачена обовязковість використання спеціального рахунку резидентом під час здійснення валютних операцій у разі, якщо сума валютної операції перевищує 100 000 євро на рік.

Фізичні особи (резиденти та нерезиденти) мають право одноразово вивозити за межі України готівкову іноземну валюту та/або валюту України без обмежень. Одноразове вивезення з України фізичними особами-резидентами та фізичними особами-нерезидентами готівкової іноземної валюти та/або валюти України в понад 10 000 євро підлягає декларуванню. Законопроект, наголошував Віталій Хомутиннік, сприятиме розвитку міжнародних звязків, зніме напруження у відносинах з іноземними інвесторами, збільшить експорт тощо.

На початку ранкового засідання народні депутати поздоровили Олексія Малиновського (на знімку) з днем народження. Українські парламентарії також привітали делегацію Державної Думи Російської Федерації, яка відвідала пленарне засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.