Підписання Президентом України Віктором Ющенком указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради що не день дедалі більше ускладнює обстановку. Про це йдеться в заяві Державної Думи Федеральних зборів Російської Федерації, що її поширила російська делегація перед своєю учорашньою прес-конференцією. Парламентарії сусідньої країни поділяють оцінки президентського указу українськими законодавцями й експертами у сфері конституційного права як такого, що суперечить відповідним положенням Основного Закону України, насамперед статті 90, про яку глава української держави, на їхню думку, вважає за потрібне промовчати.

«Отже, наголошується в заяві Державної думи, президентська влада на Україні подає вкрай небезпечний сигнал політичним силам про вихід за рамки правового поля. Не дивно, що в цих умовах Конституційний Суд України, покликаний висловити свою думку про конституційність указу, поставлено не перед правовим, а перед політичним вибором, що може підірвати сам статус цього суду». Крім того, у російських парламентаріїв велику тривогу викликає заява про можливість оголошення надзвичайного стану. Що, по суті, вважають вони, було б актом узурпації влади у державі. А прийняття такого «антиконституційного рішення, що має докорінні розбіжності не лише з політичним, а й просто зі здоровим глуздом», ідеться в заяві, вкрай ускладнить відносини України з іншими країнами.

На самій прес-конференції російські депутати запевнили, що в жодному разі не хочуть утручатися у внутрішні справи України, однак, як зазначив Сергій Глотов, Російська Дума виступає проти «розвязання політичної кризи шляхом розгону парламенту». «Ми виявили, що парламент працює, коаліція діє і приймає соціально орієнтовані рішення», — підкреслив депутат. Сторонам політичного конфлікту в Україні, упевнений російський парламентарій, удасться найближчим часом досягти компромісу.

Російські депутати повідомили, що зустрічалися з Головою Верховної Ради Олександром Морозом, його Першим заступником Адамом Мартинюком і представниками комуністичної фракції. Вони вислухали їхні оцінки подій, що відбуваються, і за рекомендаціями глави парламенту збираються найближчим часом зустрітися також з опозицією.

На знімку: Відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка з депутатами Державної Думи Російської Федерації.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.