Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 21-й тур. 6-7 квітня.

«Динамо» — «Металург» (Донецьк). 0:0. 10 000 глядачів.

«Чорноморець» — «Металіст». 1:3. 6 500. Голи: Кирлик, 31 Бабич, 16, Ганчаржик, 69, Девич, 77.

«Шахтар» — «Ворскла». 2:1. 20 500. Матузалем, 4, 82 (п) Янузі, 90.

«Карпати» — «Іллічівець». 1:0. 14 600. Ковель, 21.

«Сталь» — «Дніпро». 3:1. 7 000. Дос Сантос Сільва, 20, Гавриш, 57, Да Сільва Соуза, 83 Назаренко, 7 (п).

«Харків» — «Таврія». 1:1. 3 000. Рібейро, 52 (п) Гоменюк, 44.

«Металург» (Запоріжжя) — «Зоря». 1:0. 10 000. Перішич, 13. Не реалізовано пенальті Квірквелія («Металург», 77).

«Кривбас» — «Арсенал». 1:0. 9 000. Гігіадзе, 52.

Щонайменше три сенсації подарував цей тур уболівальникам. Складається враження, що київське «Динамо» не бажає відриватися від «Шахтаря», турбуючись про збереження інтриги в чемпіонаті. Але якщо серйозно, то динамівці дуже хотіли перемогти донецький «Металург». Однак задумане здійснити їм не вдалося, либонь, із кількох причин.

Коли відверто, то за змістом поєдинок був вочевидь не яскравий. Та й завершився нульовою нічиєю. Хоча ближчі до перемоги були гості. Але цього разу майже бездоганно діяв Шовковський. Його надійність не раз рятувала господарів від небезпеки. У киян нагод відзначитися було лише кілька і то, як кажуть, з натяжкою. Одне слово, гості були дещо переконливіші, ніж динамівці.

Спершу «Динамо» мало більше шансів, грало агресивніше, прокоментував поєдинок тренер гостей Ко Адріансе. Але ми позбавили господарів простору. Натомість наші футболісти Зезе та Окодува його мали. І в першому таймі ми створювали моменти. Але гостріші ситуації були після перерви. Скажімо, Окодува влучив у стійку воріт. Міту не вистачило миті, щоб замкнути передачу. Але найкращий момент, як на мене, був у Приємова. Він увійшов до карного майданчика, обіграв суперника, обробив мяча, але голкіпер продемонстрував відмінний сейв.

Ви не програли сьогодні «Динамо» завдяки вдалій тактиці, чи кияни діяли слабко?

Раніше я бачив матчі «Динамо» по телебаченню: в Лізі чемпіонів та кілька матчів чемпіонату України. Важко говорити, слабко вони зіграли чи ні. Нехай про це говорить тренер суперників. Особисто я задоволений діями своєї команди...

Чемпіон не забарився скористатися похибкою конкурента. Хоча перемога над «Ворсклою» далася «Шахтареві» нелегко. Втім, склалося враження, що трудився на повну потужність лише один футболіст новий капітан команди Матузалем. Решта, схоже, збиралися взяти полтавців «голими руками». А з усіх подій у цьому далеко не видовищному поєдинку, либонь, варто згадати досить спірний пенальті, котрий дав змогу перевести подих гірникам та їхнім прихильникам. Оцінки моменту протилежні. Однак хто правий арбітр Євген Абросимов чи його опоненти, сказати важко навіть після неодноразового перегляду телеповторів.

Та найбільша сенсація туру сталася в Алчевську. Там місцева «Сталь» тимчасово позбавила третього місця в турнірній таблиці «Дніпро», котрий останнім часом мав добрі кондиції і гарні перспективи. Його тренер Олег Протасов оцінив дії підопічних так:

Насамперед скажу, «Сталь» показала, що вона незаслужено перебуває серед аутсайдерів. Це добротна команда, у складі якої зібрано гарних виконавців. Тепер стосовно моєї команди. За такої гри, котру вона продемонструвала сьогодні, великої кількості припущених помилок, про якесь третє місце і Європу говорити не варто. Потрібно серйозно розбиратися, намагатися щось поправити й у майбутнє дивитися виваженіше. «Дніпро» поки що не показує того футболу, якого від нього чекають уболівальники...

На третю сходинку повернувся «Металіст», котрий переконливо переграв принципового суперника — «Чорноморця» на його полі.

В Одесі завжди важко грати, сказав після зустрічі наставник гостей Мирон Маркевич. Хоч би з якою командою я приїжджав сюди, ніколи легко не було. І ця зустріч не стала винятком. Ми перемогли, але все могло статися навпаки. «Чорноморець» мав добрий вигляд у першому таймі. Але щастя було нашим спільником.

Семен Альтман, головний тренер «Чорноморця»:

Сьогодні гору взяв сильніший. За помилки нас одразу карають, так було і в Запоріжжі, так сталося й тепер. Я казав і раніше, що ми переживаємо не найкращі часи. Ніби діємо красиво, але програємо. Робитимемо висновки. Треба рухатися вперед, бо життя на цьому не закінчується. Будуватимемо боєздатний колектив, у якому гратимуть ті, хто душею й серцем за наше місто. Розберемося, можливо, наспів час дати дорогу молодим. Є Валєєв, Бочкур...

На знімку: грають київське «Динамо» і донецький «Металург».

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО (ФК «Динамо»).