Ранкове засідання 10 квітня

Пленарне засідання, на якому зареєструвалися 257 народних депутатів, розпочалося з оголошення політичних заяв. Народні обранці у своїх виступах знову критикували указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, називаючи його «антиконституційним» та «злочинним», вимагали відставки міністра оборони.

Зокрема, лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що у результаті підписання цього указу Віктор Ющенко «поставив країну на край громадянського протистояння». На думку лідера комуністів, нинішня мета Президента не дострокові вибори, а параліч діяльності парламенту та уряду, щоб зосередити владу в одних руках і встановити диктатуру. У свою чергу соціаліст Іван Бондарчук переконував, що парламенту сьогодні є над чим працювати з початку роботи Верховної Ради 5-го скликання прийнято лише 230 законопроектів, а на розгляді у парламентських комітетах — 772.

Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив: ситуація не така проста. На його думку, в ці дні має відбутися загострення політичного протистояння. І вихід із ситуації, що склалася, вважає глава парламенту, тільки один знайти компромісне рішення, в основі якого має бути Конституція. І це рішення має задовольнити не лише політиків, а й суспільство загалом. «Інакше стабільності не буде», — сказав Олександр Мороз. І додав: вивести людей на вулиці це складно, але забирати їх з вулиць ще складніше. Тож треба не допустити, підкреслив Голова Верховної Ради, щоб ситуація на вулицях вийшла з-під контролю. А стосовно закликів деяких депутатів до відставки міністра оборони Анатолія Гриценка, Голова Верховної Ради нагадав про спеціальну процедуру відкликання цього міністра і пообіцяв дати протокольне доручення Кабінету Міністрів стосовно зміцнення керівництва Міноборони.

Потім депутати перейшли до розгляду законопроектів згідно із затвержденим погоджувальною радою порядком денним. Зокрема, відправлено на доопрацювання проект закону про державну систему установ спеціальної реабілітації дітей-інвалідів з патологіями психічного стану та опорно-рухового апарату. Як пояснив голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко, нині уряд працює над новим порядком фінансування реабілітаційних центрів інвалідів та розробкою нової державної програми соціального захисту людей з особливими потребами. Тож доцільно доопрацювати цей законопроект спільно з урядом.

Депутати також ухвалили в цілому зміни до деяких законів України стосовно забезпечення якості імпортної сільськогосподарської продукції. У першому читанні прийняли зміни до Кримінально-процесуального, Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів України про приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів тощо.

На початку пленарного засідання депутати привітали з 60-річчям свого колегу Миколу Кульчицького

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.