Самозахоплення вже окільцювали й аеропорт Сімферополя. Хоча самозабудовників в охоронній зоні аеропорту «Заводське» не раз попереджали про ризик для здоровя від випромінювання радіолокаційної станції. Начальник штабу авіаційного загону летовища Борис Рибников наполягає: самобуди, що наблизилися впритул до огорожі аеропорту з написом «Заборонена зона», необхідно прибрати негайно, адже двокілометрова зона навколо летовища має бути вільною для екстреної посадки повітряного борту.

Чимало інших обурливих фактів неналежного вирішення земельних питань виявили комплексні перевірки дотримання земельного законодавства комісії з урегулювання земельних відносин автономії на території Сімферопольського району, зокрема, в Добрівській, Мирнівській, Трудівській, Укромненській, Чистенській сільських і Молодіжненській селищній радах, де проведено інвентаризацію земельних ділянок під самозахопленнями, створено електронний реєстр власників присадибних ділянок. З його допомогою перевіряються особи, які подали заяви на отримання земельних ділянок, на предмет наявності у них раніше отриманої землі. Зясовано наявність земельних ділянок у майже 7,5 тисячі громадян — 76 відсотків списочного складу. Виявлено, що 624 особи зі списку вже мають 1305 ділянок, дехто по дві й більше. Вирішено чимало питань врегулювання ситуації в Сімферополі й прилеглому районі.

Уряд автономії для забезпечення громадян наділами ухвалив рішення про вилучення 150 гектарів у Національного промислово-аграрного обєднання «Масандра», хоча сам це зробити не має права, тож клопотатиме з цього приводу перед МінАП України. Також готується звернення в Національний агроуніверситет з проханням про вилучення 200 гектарів на території Молодіжненської сільради, що належать університетському навчально-дослідному господарству. А ще уряд півострова запропонує відмовитися від 585 гектарів у Мирнівській сільраді підприємству науково-виробничого центру мясного птахівництва Української академії аграрних наук. Все це добірні орні землі!

Вирішено також, щоб зняти проблему самовільного захоплення землі в районі кінотеатру «Шторм» в Алушті, продовжити археологічні дослідження, щоб достеменно виявити місце, де насправді була розташована мечеть.

Алуштинська міськрада нарешті вирішила передати Рескомнацу під індивідуальне житлове будівництво для депортованих 24 гектари землі в новому, четвертому мікрорайоні міста. Далі комісія перейде до детальнішого розгляду земельної ситуації в Судакському та інших районах півострова.

До речі, лише торік Держземінспекцією Криму виявлено 2493 факти самовільного захоплення земельних ділянок на площі 21 тисяча 308 гектарів. Складено 1593 протоколи. Видано 2493 розпорядження про усунення порушень вимог земельного законодавства. Винесено 1493 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. 1530 клопотань направлено в органи місцевого самоврядування й виконавчої влади для подачі позовів у суди про звільнення самочинно зайнятої землі. 541 матеріал передано в органи прокуратури, 220 направлено в суди.