Ранкове засідання 9 квітня

Парламент зібрався на позачергове пленарне засідання для обміну думками щодо політичної ситуації в Україні.

О 12 годині у сесійній залі зареєструвалося 258 народних депутатів, представники від опозиції були відсутні. Полумяні промови членів фракцій Партії регіонів, СПУ і КПУ знову рясніли політичними заявами і звинуваченнями на адресу Президента України. Промовці переконували, що глава держави, підписавши указ про розпуск парламенту, вийшов за рамки Конституції, тож наразі головне дочекатися рішення Конституційного Суду. Депутати наголошували на недопустимості жодного тиску на суддів, щоб вони мали можливість прийняти рішення в рамках конституційного поля. Перепало на горіхи і міністру оборони Анатолію Гриценку лідери фракцій СПУ Іван Бокий і КПУ Петро Симоненко знову наполягали на його відставці. Олександр Мороз запропонував депутатам із опозиції написати заяви про складання своїх депутатських повноважень, щоб «дати іншим нормально працювати». Зрештою було схвалено низку парламентських постанов, заяв і звернень.

В одностайно схваленому (258 «за») зверненні Верховної Ради до українського народу (в авторстві народного депутата Івана Бокого) парламентарії виступили за одночасне проведення виборів парламенту, Президента та всеукраїнського референдуму щодо вступу до НАТО. У зверненні наголошується, що над Україною «нависла небезпека громадянського розбрату і втрати державності».

У заяві, внесеній народними депутатами Іваном Боким, Ігорем Зваричем та Євгеном Мармазовим, ідеться і про те, що глава держави здійснює «безпрецедентний тиск на суддів Конституційного Суду», що парламент розглядає як «один з чинників будь-якими засобами легітимізувати антидержавний заколот, який здійснюють реакційні сили». Парламентарії залишають за собою право звернутися до міжнародних посередників та міжнародних організацій по сприяння у врегулюванні політичної ситуації в нашій державі.

А у зверненні Верховної Ради до глав держав, урядів і парламентів країн Європи, країнгарантів безпеки України, міждержавних та міжпарламентських інститутів, внесеному Першим заступником Голови Верховної Ради Адамом Мартинюком, народні обранці просять «вжити заходів, що відповідають загальновизнаним демократичним цінностям та принципам і нормам міжнародного права». Зокрема, направити в Україну офіційних представників цих країн як посередників і спостерігачів за розвитком подій.

Парламентарії також утворили тимчасову слідчу комісії Верховної Ради з питань встановлення посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів щодо організації та здійснення прослуховування телефонних розмов та стеження за народними депутатами України, суддями Конституційного Суду, суддями загальної юрисдикції та членами Центральної виборчої комісії. Новоутвореній ТСК доручено дослідити звернення парламентаріїв, суддів КС, суддів загальної юрисдикції та членів ЦВК щодо прослуховування їхніх телефонних розмов, стеження тощо.