29 квітня 2005 року пожежа практично знищила Музей морського флоту в Одесі обвалився дах, а найцінніші експонати, які збирали впродовж декількох десятиліть, ледь удалося врятувати. Міністерству транспорту і звязку, на балансі якого перебував музей, вочевидь було не до відновлення національної памятки архітектури з піввіковою історією.

Щоб зняти головний біль із відродження музею, Мінтранс передав його на баланс Одеського морського торгового порту. А той, у свою чергу, чесно сказав грошей на відновлення музею немає і найближчим часом не передбачається.

Гроші знайшлися в комерсантів з Києва. На засіданні обласної координаційної ради з питань зарубіжних інвестицій ТОВ «Інпром» заявило про наміри підняти з руїн будинок музею. Щоправда, цільове призначення памятки архітектури після відновлення хочуть змінити передбачається, що там буде розташовано клуб для особливо важливих персон. Інвестора знайшла обласна державна адміністрація, котра заявляє, що памятка архітектури не продається, а передається в оренду на 49 років. А там, мовляв, після завершення терміну оренди подивимося, як інвестор виконує свої зобовязання.

Власне кажучи, до Музею морського флоту в будинку, про який ідеться, розміщувався Англійський клуб, побудований за проектом архітектора Торрічеллі. У ньому збиралася еліта Одеси, а вікна Англійського клубу дивилися на вікна міської біржі і знаменитий оперний театр.

Таке розвязання проблеми відновлення музейного будинку, в якому розміщуватимуться після реставрації ресторан-бар, танцзал, викликало, мяко кажучи, нерозуміння в Одесі. Щоправда, бізнесмени твердо обіцяють, що в елітному клубі буде експозиція Музею морського флоту, проводитимуть музичні вечори, виставки.

Весь ремонт бізнесмени планують зробити за рік, витративши на ці цілі 40 мільйонів гривень. Зрозуміло, таку суму ні з міського, ні з обласного бюджету виділити неможливо. Питання відновлювати будинок чи ні? вже не стоїть: після пожежі він повільно руйнується, а одна зі стін от-от звалиться.

Елітний клуб чи музей? Це питання сьогодні обговорюють в Одесі як одне із найзлободенніших. Якщо дати добро комерсантам, то вже до 1 жовтня вони планують завершити комплекс першочергових протиаварійних робіт і зміцнять будинок. Якщо згоди не давати, те другу річницю пожежі Музей морського флоту вже не зустріне будинок просто завалиться.

Деякі громадські організації Одеси пропонують оголосити збір грошей для порятунку Музею морського флоту. Вони переконані, що зможуть зібрати їх за короткий час. Якщо так, то чому ті самі громадські організації, котрі клятвено запевняють про свою любов до рідної Одеси, не зробили дотепер жодного практичного кроку з організації благодійного фонду і початку кампанії зі збору коштів для порятунку національної памятки архітектури?

Тим часом ветерани морського флоту впевнені, що Музей морського флоту буде просто знищений, як знищили свого часу Чорноморське морське пароплавство.