Після підписання минулого понеділка указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради багатьох людей хвилює питання, як це може позначитися на їхніх статках. Для одних на кількості гривень і навіть копійок у гаманці, для інших кількості мільйонів чи сотень тисяч гривень на їхніх банківських рахунках. До того ж це хвилює людей незалежно від їх політичних уподобань і місця проживання.

Хочу заспокоїти співвітчизників. Незалежні від кольорів аналітики вважають, що нинішнє політичне напруження лише незначно вплине на вітчизняну економіку. Темпи зростання ВВП дещо зменшаться порівняно з січнемлютим цього року, коли вони досягли рівня 8,6 відсотка. Але під час формування бюджету на 2007 рік нинішній уряд сам заклав зростання ВВП на рівні 6,5 відсотка. Бюджетні видатки. На єдиному казначейському рахунку наприкінці березня уряд зосередив понад 13 мільярдів гривень. Це більше, ніж будь-коли. І цього досить для забезпечення видатків упродовж більш як двох місяців, якщо гіпотетично припустити, що бюджетних доходів взагалі не буде. Хоча, зрозуміло, це абсурдне припущення, бо надходження будуть. І очікувати послаблення податкового тиску не варто, хоча б хто був при владі.

Я припускаю свідоме обмеження фінансування деяких видаткових статей держбюджету. Але це аж ніяк не стосуватиметься соціальних виплат. Повірте, уряд не самогубець, аби напередодні можливих виборів не виплачувати пенсії чи зарплати бюджетникам.

Так вже сталося, що однією з найперших ознак політичних проблем в Україні є збільшення попиту на валюту. Бо люди, попри все, ще не дуже вірять у стабільність гривні й надають перевагу «баксу». І даремно. Бо, як засвідчило життя, Нацбанк у «кризові» періоди не «обвалює» гривню, а викидає на ринок частину своїх валютних резервів. А на сьогодні вони у НБУ більші, ніж будь-коли раніше — 22,8 мільярда доларів на кінець лютого. Тож ризики для національної валюти мінімальні. Благо, кому-кому, а НБУ в нашій країні можна довіряти. Якщо навіть курс долара в обмінниках і зросте, то це буде тимчасово.

У нинішній ситуації найбільше хвилюються іноземні інвестори. Але вони знали куди йшли, тож заздалегідь прорахували всі можливі варіанти розвитку подій в Україні. І навряд чи змінять свої плани стосовно нашої держави. Та й не таке вони вже тут переживали. А нині вони впевнені, що протиборство буде нетривале і це не позначиться на їхньому бізнесі. Слава Богу, останнім часом наша економіка певною мірою навчилася відмежовуватись, або абстрагуватися від політичних подій. Водночас солідні інвестори серйозно попереджають наших політиків: не тягніть Україну в різні боки, стримуйте свої амбіції, будьте цивілізованими.

А тим часом бензин у нашій країні дорожчає і без політиків. І головні чинники тут сезонний попит і зростання світових цін на нафту. Минулого тижня у столиці та Донецьку на АЗС бензин подорожчав на 25—30 копійок. На деяких заправках у Донецьку А-95 продавали за 4 гривні 10 копійок за літр, а у Києві здебільшого за 4 гривні. Оператори ринку обіцяють, що це не межа.

Минулого тижня, у четвер, мені довелося побувати в Чернігові. Там вартість А-95 — 3 гривні 75 копійок. Таку саму ціну зафіксовано і у Львові, Тернополі. Але, найімовірніше, і тут вона зросте. Бо на світових ринках оптові партії бензину подорожчали на 160 доларів за тонну, а в Україні на 90. Вловлюєте, який ще є «потенціал» для подальшого зростання оптових цін. Україна «доганяє» зовнішні ринки. Будь-які спроби уряду втрутитися в цей процес практично марні. Тут не допоможуть ні меморандуми, ні заяви про створення стабілізаційного резерву нафтопродуктів, ані навіть профіцит палива. Ціни традиційно зростають у квітні й заспокоюються ближче до зими. Але ніколи не повертаються на попередню стартову позначку.

І насамкінець про приємне. З 1 квітня мінімальна пенсія за віком зросла із 380 гривень до 410 гривень 6 копійок. У звязку із підвищенням прожиткового мінімуму зросли і розміри багатьох соціальних виплат. Так, приміром, пенсія-надбавка за особливі заслуги перед Україною матерям, які народили 10 дітей, зросте на... 6 гривень за місяць. Тобто 60 копійок за дитину...