Пятеро суддів Конституційного Суду відмовляються брати участь у розгляді справи щодо відповідності Конституції України Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України через тиск на них з боку окремих політичних сил.

Як передає УНІАН, відповідну заяву-звернення, адресовану українському народу, Президенту України, народним депутатам та суддям України, члени КС оголосили на прес-конференції у Києві. Свої підписи під заявою поставили Ярослава Мачужак, Віктор Шишкін, Володимир Кампо, Петро Стецюк і Дмитро Лилак.

У заяві, зокрема, йдеться, що «певні політичні сили через своїх представників публічно чинять грубий тиск як на окремих суддів, так і на весь склад КС України». А тому судді вважають за неможливе брати участь «у розгляді доленосної для України справи», поки не буде забезпечена належна робота суду.

З метою гарантування безпеки пятеро суддів, котрі підписали це звернення, звертаються до правоохоронних органів із проханням в установленому законом порядку надати їм державну охорону.

Водночас на запитання, чи зможе КС у разі відсутності пятьох суддів ухвалити рішення з приводу президентського указу, Віктор Шишкін сказав, що може. Адже у складі КС 18 суддів, а для кворуму необхідно 12 осіб.

Як відомо, сьогодні Конституційний Суд на пленарному засіданні має розпочати розгляд справи за конституційним поданням 53 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Указу Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» від 2 квітня 2007 року. Суддею-доповідачем визначено Сюзанну Станік.

Судді Віктор Шишкін, Володимир Кампо та Дмитро Лилак стали членами КС за квотою Президента України, Петро Стецюк за квотою Верховної Ради, Ярослава Мачужак від Зїзду суддів.