Учора в столиці відбулася низка зїздів політичних сил, зокрема, і блоку партій «Українська правиця». Нагадаємо, ще минулого місяця Народний рух України, Українська народна партія, УРП «Собор», Партія відродження села та Республіканська християнська партія підписали меморандум про створення єдиного блоку.

***

ХІ позачерговий зїзд Республіканської християнської партії ухвалив рішення про входження РХП у блок партій «Українська правиця». (Проведення міжпартійного зїзду передбачається 15 квітня). Республіканці запропонували утворити виборчий блок для участі у дострокових виборах до Верховної Ради у складі «Нашої України» та партій, які входять в «Українську правицю». Микола Поровський був переобраний головою партії на два роки. «Українська правиця», на його переконання, має знайти порозуміння з «Нашою Україною», щоб не змагатися за голоси «помаранчевого» електорату. Він повідомив, що вже проводяться консультації стосовно створення блоку з лідерами «Нашої України». Республіканці ухвалили звернення до Президента Віктора Ющенка, НСНУ, партії «Батьківщина» та інших політичних сил, закликавши спільними зусиллями: скасувати політичну реформу через Конституційний Суд, розпустити нинішній парламент у конституційний спосіб та обєднатися у форум національного порятунку.

***

Зїзд Української народної партії ухвалив два політичні рішення. Першим делегати звернулися до правих партій з порпозицією утворити блок «Українська правиця». Другим рішенням зїзд звернувся до Президента щодо утворення єдиного пропрезидентського блоку в складі БЮТ, «Нашої України» та блоку правих партій. Під час обговорення питання виборчої конфігурації заступник голови УНП Ярослав Джоджик зазначив, що в основі ухвалення рішення про формат виходу на дострокові вибори має бути «або логіка єднання, або логіка максимального результату». Ярослав Джоджик наголосив, що саме така конфігурація «не дозволить пропасти жодному «помаранчевому» голосу».

***

А надзвичайний зїзд всеукраїнської громадської організації «Громадянська кампанія ПОРА», в якому взяло участь близько двохсот делегатів із 17 областей України, закликав обєднану опозицію взяти участь у виборах єдиним виборчим списком та забезпечити відсутність у виборчих списках демократичних сил дискредитованих політиків. Зїзд заявив про підтримку нових громадських ініціатив, які «здатні організувати громадян на захист своїх прав та свобод, зокрема руху «Народна самооборона».

«Пористи» на своєму зїзді також підтримали указ Президента про розпуск Верховної Ради. «Ми переконані, що підписання Віктором Ющенком указу про розпуск парламенту стало єдино правильним кроком на шляху до розвязання гострої внутрішньополітичної кризи в державі. Водночас таке рішення глави держави повернуло до нього народну довіру і не дозволило перерости політичному протистоянню в протистояння суспільне», — йдеться в ухвалі зїзду. Делегати виключили зі своїх лав голову політради Владислава Каськіва «за грубе порушення принципів діяльності ГК «ПОРА».

***

Сімнадцяті всеукраїнські збори Народного руху України також розглянули формат та порядок участі партії в позачергових виборах до Верховної Ради. Голова НРУ Борис Тарасюк, якого знову переобрали на цю посаду, зазначив, що позачергові вибори є вирішальними і для держави, і для НРУ.