Першим про своє схвалення указу Президента про дострокове припинення повноважень парламенту і призначення дострокових виборів на прес-конференції висловив голова Рівненської ОДА Віктор Матчук, який одночасно є членом Політради «Нашої України», депутатом облради від цієї політичної сили. Воно й зрозуміло підлеглий глави держави не міг відреагувати інакше. Керівник області уникав відповідей на гострі запитання, зокрема, на таке: чому народ повинен розраховуватися власним коштом за помилки зїздів політичних партій? Адже саме вони затверджують списки претендентів у народні депутати і мають нести моральну відповідальність за те, що допустили у свої ряди «перебіжчиків».

Одразу після прес-конференції Віктор Матчук провів нараду з головами районних держадміністрацій. Але на неї журналістів не запросили.

Цілком прогнозованим, судячи із того, що серед 80 депутатів облради 28 від БЮТу, 23 від «Нашої України» та 11 від УНП, було і рішення позачергової сесії Рівненської обласної ради (вона скликалася 6 квітня у спішному порядку) про підтримку згаданого указу Президента. На сесії було прийняте звернення до мешканців Рівненщини, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, підприємств та організацій, силових структур, в якому їх закликано неухильно дотримуватися та виконувати указ Президента України і чинне законодавство. На сесії не були присутні представники фракцій Народної партії та партії «Відродження».

Тим часом, політичні симпатії мешканців області від часу «помаранчевої» революції не залишилися сталими. Є й розчаровані діями «помаранчевої» команди, адже на Рівненщині ще не забули так званих люстрацій, масових звільнень з роботи інакомислячих. Людям навіть відмовляли у медичній допомозі за те, що вони підтримували синьо-білих. І така деталь. За даними обласної організації Партії регіонів, на 1 січня цього року вона нараховує 9876 партійців, тоді як у лютому 2005-го їх було лише 2111 чоловік.

Рівне.