За останній рік українські промисловці дедалі частіше стають свідками, а то й учасниками важливих подій, що відбуваються на криворізькому велеті вітчизняної металургії. Цього разу в урочистій обстановці міжнародний експерт-аудитор, керівник представництва в Україні компанії ТНО «Сертифікація» Герардус Пітер Корнеліус Хазебрук вручив директорові з охорони праці ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» Володимирові Марунчаку сертифікат відповідності системи управління охороною праці металургійного виробництва вимогам міжнародного стандарту OHSAS 18001:1999.

Цей документ підписав генеральний директор TНО «Сертифікація» пан Сіреманс, і термін його дії до грудня 2009 року. З підприємств компанії «Міттал Стіл» міжнародного сертифіката з промбезпеки удостоєно тільки металургійне виробництво.

Важко не погодитися з думкою голови адміністрації з кадрів і звязків із громадськістю підприємства Франка Панніра, що отримання сертифіката на систему управління охороною праці ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» не самоціль, а переконливий доказ того, що діяльність усіх працівників підприємства спрямована на досягнення намічених цілей в галузі охорони праці. Ця діяльність не разовий проект чи випадкова подія, а тривалий процес, спрямований на поліпшення відносин із власним персоналом підприємства, учасниками ринку та акціонерами, організаціями споживачів, місцевими та центральними органами влади і суспільством загалом.

Система управління охороною праці має стати частиною інтегрованої системи якості на підприємстві, складові якої сертифіковані системи управління якістю продукції, охорони навколишнього середовища та промислової безпеки.

Розробку і впровадження системи управління охороною праці за стандартом OHSAS 18001:1999 провадили на підприємстві протягом 2005—2007 рр., а сертифікацію усього підприємства заплановано на 2007 рік. Офіційний аудит здійснили міжнародні експерти-аудитори TНО «Сертифікація» Г. П. К. Хазебрук, Наталя Кравченко та Вячеслав Ревін, керівник проекту. Вони дійшли відповідального висновку, що у ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» розроблено і документально оформлено систему управління охороною праці підприємства відповідно до вимог специфікації і виконано в повному обсязі коригувальні дії за результатами попереднього аудиту загалом.

Володимир Марунчак переконаний, що сертифікація системи управління виробничою безпекою згідно з вимогами міжнародного стандарту дасть можливість:

удосконалити діючу на підприємстві систему управління охороною праці і підвищити виробничу дисципліну;

скоротити до мінімуму і, за можливості, виключити числі аварійні ситуації та нещасні випадки шляхом використання кращих технічних і управлінських рішень.

Одержавши міжнародний сертифікат, ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» може вимагати від підрядників, щоб вони також контролювали процеси і керували ризиками в цієї галузі. Дія сертифіката поширюється на розробку, проектування, виробництво і продаж агломерату, чавуну, сталі, прокату, продуктів розділення повітря, технічне обслуговування і ремонт основного устаткування та пристроїв, ідентифікацію небезпек, оцінку ризиків і контроль над ризиками, готовність до аварійних ситуацій та відповідних дій, розслідування нещасних випадків, інцидентів і професійних захворювань.

На прес-конференції що для ЗМІ особливо було підкреслено, що вже цього року у ВАТ «Міттал Стіл Кривій Ріг» заплановано сертифікувати системи управління охороною праці на гірничо-збагачувальному комплексі, коксохімічному виробництві і шахтоуправлінні з підземного видобутку руди. Їхня успішна сертифікація відповідно до вимог міжнародних стандартів дасть право цим виробництвам використовувати сертифікат відповідності діючої системи управління охороною праці, після чого такий сертифікат одержить усе підприємство.

Пан Хазебрук підкреслив, що за рік аудитори приїдуть з перевіркою і перевірятимуть усі статистичні дані та вимагатимуть від підприємства поліпшення обстановки в галузі охорони праці. У принципі, це є офіційною вимогою цього міжнародного стандарту з безперервного поліпшення ситуації. Зі свого боку, пан Франк Паннір так розставив головні акценти у звязку з одержанням міжнародного стандарту:

Сертифікація системи управління охорони праці сприяла тому, що в трудових колективах змінилося ставлення до роботи в галузі промислової безпеки. Раніше нам доводилося в терміновому порядку вирішувати наявні проблеми, а сьогодні створено систему управління охороною праці, один з елементів якої передбачає, що вона постійно самовдосконалюється. І головна її перевага полягає в тому, що результати цієї роботи бачать робітники в цехах, тому що умови їхньої праці постійно поліпшуються...

Журналістів переконували й у тому, що на підприємстві дуже гарні результати в галузі охорони праці, і на це були підстави. Зокрема, за підсумками дня здоровя і безпеки, що відбувся в березні цього року на всіх підприємствах Арселор-Міттал, було зазначено, що криворізькі металургійні підприємства відмінні серед інших цієї групи. Пан Паннір поздоровив увесь трудовий колектив з таким результатом і висловив упевненість у тому, що ВАТ «Міттал Стіл Кривій Ріг» рухатиметься і далі цим шляхом.

Кривій Ріг

Дніпропетровської області.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.