21-річна студентка одного із столичних вузів Тетяна хоча й навчається на стаціонарі, та з 18 років встигла змінити вже три місця роботи. Нещодавно вона успішно пройшла співбесіду для роботи в банку. Дівчина розповідає, що на останньому місці роботи її не цінували, мовляв, молода і без диплома. А на теперішньому (хоча посада й незначна), вважає, зможе реалізувати свої амбіції. Сьогодні Тетяна вже може давати поради знайомим, які влаштовуються на роботу, майже як фаховий спеціаліст- «кадровик». Вона впевнена, що перше позитивне враження більш як половина успішної співбесіди, тож радить готуватися до неї, як слід.

Мало сподіваючись на допомогу державних центрів зайнятості, сучасна молодь переважно йде двома шляхами: декого влаштовують батьки чи друзі, інші шукають роботу через газети оголошень чи Інтернет. Продивляючись останні, помітила цікаву тенденцію на одному із найпопулярніший «робочих» сайтів на 75 673 вакансії трохи більше 40 тисяч резюме (а ще кажуть, немає роботи! Авт.).

Однак, незважаючи на таку кількість пропозицій, більшість вакансій, на жаль, недоступна молодим людям: не лише через те, що переважно потрібно працювати повний робочий день (для студентів стаціонару), а й вимоги стажу (від 2-х років) та віку (від 25 і старші).

Молоді «з вулиці» зазвичай пропонують нефахову роботу. А це здебільшого розповсюджувати чи розклеювати рекламу, листівки (промоутери), курєрська доставка, місце офіціанта чи прибиральника тощо. Якщо ж хочеш з самого початку робити карєру за спеціальністю варто сподіватися скоріше на власне везіння. Тому, якщо тебе врешті-решт запросять на співбесіду у солідну компанію, то до зустрічі потрібно підготуватися якнайкраще. Пропонуємо кілька порад, які не завадять шукачам роботи.

Сподобаєшся керівникові отримаєш місце

Хоча зовнішність і оманлива, та недооцінювати її не можна. Із кількох претендентів на місце з приблизно однаковою кваліфікацією вибирають зазвичай того, хто більше «сподобався».

Йдучи на інтервю, потрібно подбати про одяг, зачіску, сумку та аксесуари кожна дрібничка може зіграти в плюс або в мінус. Далі мова (швидкість, тон, темп), адже у перші секунди, кажуть психологи, сприймається не що ви говорите, а як. Памятайте, що «екання» та слова-паразити аж ніяк не прикрашають вашу мову.

Міміка, жести та рухи також можуть вам допомогти: під час співбесіди не варто метушитися, нервово крутити ручку чи якось видавати власні переживання: роботодавець може подумати, що ви не впевнені в собі чи недостатньо стійкі до стресів.

До того ж люди, які пройшли вже чимало співбесід, радять (задля власної впевненості) вдома проводити тренування. Продумайте, які запитання вам може поставити інтервюер, та спробуйте дати на них відповідь, яка б показувала вас із якнайкращої сторони та водночас була максимально чесною. Крім того, співбесіда не допит, тож варто побільше дізнатися про майбутні обовязки, зарплату, умови праці.

Не останню роль зіграє і попередньо отримана інформація про організацію, в якій проходите співбесіду: які послуги надає, компанії-конкуренти, складнощі та перспективи місця, на яке претендуєте. Адже, погодьтеся, розумна людина ніколи не піде «туди, не знаю куди».

Ну і насамкінець варто памятати, що хороші манери ще нікому не завадили тож будьте пунктуальні (приходьте за 5—10 хвилин до інтервю), зібрані, ввічливі та коректні.

Фото Юрія ВЕНГЕРЕША (з архіву «Голосу України»).