Нещодавно 30 українських дітей гостювали в Ізраїлі цілий тиждень. Вони стали учасниками гуманітарної програми «Дипломатія толерантності», організованої Міжнародним центром толерантності (МЦТ). Це візит у відповідь української сторони на двотижневе перебування в нашій країні 70 дітей із суміжних із Ліваном міст Ізраїлю, що постраждали від ракетних обстрілів, які мали місце в серпні минулого року. Нагадаємо, діти з Нахарії, Кирят-Шмони, Маалота, Карміеля, Шломі, котрі дістали психологічні травми під час бомбувань їхніх рідних осель, за допомогою українських психологів, педагогів і культурологів пройшли повну реабілітацію в таборі «Чайка» на Хмельниччині.

Ініціатором і куратором цієї гуманітарної місії виступив народний депутат України, президент Єврейського фонду України й керівник МЦТ Олександр Фельдман. З ізраїльського боку сприяли в організації реабілітаційного відпочинку дітей Надзвичайний Посол Держави Ізраїль в Україні Наомі Бен Амі та віце-мер Нахарії Дмитро Епштейн.

«Саме такі двосторонні візити здатні справді розвивати напрямок «народної дипломатії», яка завжди ґрунтується на більш міцних і дружніх особистих звязках, ніж скріплений підписами вищих чиновників договір про співпрацю країн. Мало того, я переконаний, що «дипломатія толерантності», приклад якої ми показали, стане імпульсом для розвитку звязків не лише між Україною та Ізраїлем, а й іншими державами», — вважає Олександр Фельдман.

На початку перебування в Ізраїлі юним українцям улаштували гостинну зустріч у мерії Нахарії, а затим вони побували в міських школах, залишивши ізраїльським школярам на память оригінальні подарунки, зроблені руками самих дітей у національних громадах в Україні. Великий інтерес гостей викликала і шкільна система навчання в Ізраїлі: вони докладно розпитували своїх ізраїльських однолітків про особливості їхнього навчального процесу. Делегація також зустрілася з послом України в Ізраїлі, який підтвердив, що такого дитячого візиту в цю країну ще не було.

За час перебування в Ізраїлі українських гостей були організовані екскурсії великими містами для них це стало своєрідним культурно-інформаційним проривом. Діти проживали в кількох місцях: у місті Нахарія на кордоні з Ліваном (заступник мера міста розповів про недавні бомбардування і показав їхні сліди), а також на спортивно-оздоровчій базі на березі Середземного моря, котра належить поліції Ізраїлю.

Дитяча делегація відвідала багато памятних історичних і унікальних природних місць Ізраїлю, а також здійснила пізнавальні екскурсії у Назарет, Єрусалим, Яффу, Тель-Авів та ін. А ще юним українцям показали місцевий Український дім, у якому розміщується бібліотека, обладнана за останнім словом техніки. Глибокий слід залишили в памяті дітей і відвідини Яд Вашем, зокрема експозиція зали, присвяченої загиблим дітям.

Особливо вражаючим був візит до Єрусалима напередодні Великодня: діти на власні очі побачили місця, де розгорталися події, що передують цьому релігійному святу: християнську частину Єрусалима, Голгофу, місто, у якому жили римські намісники. А до Стіни плачу діти принесли записки від своїх рідних, близьких і сусідів. У найближчих планах МЦТ організація такої поїздки в Азербайджан. Якщо більше буде таких контактів, ми більше пізнаватимемо одне одного, а діти зростатимуть без ксенофобських пересудів, то більше буде й толерантності у відносинах між представниками різних національностей, культур і віросповідань. «Діти найкращі посланці, котрі зміцнюють відносини між країнами, вони найлегше знаходять спільну мову, незважаючи на те, що розмовляють різними. Дуже важливо, щоб ця якість у них збереглася, адже за ними майбутнє, і їм вирішувати, яким стане цей світ і які цінності в ньому переважатимуть», — сказав Олександр Фельдман.