Національна гімалайська експедиція «УкраїнаГімал-2007»

У суботу вранці, 7 квітня цього року, з кількох регіонів України до Києва, на вулицю Михайла Коцюбинського, 7, прибудуть учасники експедиції «УкраїнаГімал-2007». По суті, для підкорювачів вершин Гімалаїв це буде останній привал на рідній землі перед далекою дорогою. Звідси їхній шлях проляже до аеропорту Бориспіль, а далі багатогодинний переліт до Катманду, столиці Непалу.

Серед учасників експедиції представники Одеси, Луганщини, Донеччини, Сумщини, Харківщини та Києва. Керівник експедиції президент Федерації альпінізму і скелелазіння України, заслужений тренер України, майстер спорту Валентин Симоненко (на знімку). І хоча Валентина Костянтиновича широка громадськість знає як голову Рахункової палати, він водночас має заслужений авторитет серед альпіністів і скелелазів України. Адже представники федерації, яку він очолює, протягом кількох останніх років поспіль виборювали перші місця серед команд СНД та входили у десятку кращих альпіністів і скелелазів світу. Саме Валентину Симоненку належать слова «Україні потрібні герої, а вони народжуються там, де для досягнення мети необхідна максимальна концентрація фізичних, духовних та інтелектуальних сил. Кращого методу виховання достойних переможців, ніж сходження на найвищі вершини світу, немає».

Валентин Костянтинович знає, про що говорить. Адже під його керівництвом проходили експедиції з підкорення найважкодоступніших вершин Гімалаїв. У 1996 році національна експедиція на Анапурну, 1999 Еверест, 2001 Манаслу і сходження на новий пік, названий на честь першопідкорювачів Піком України, 2003 Пакистан, сходження на Хідден-пік.

Напередодні цьогорічної експедиції, вітання якій з побажаннями перемог і щасливого повернення на Батьківщину надіслали Голова Верховної Ради України Олександр Мороз та Премєр-міністр України Віктор Янукович, ми попросили керівника експедиції Валентина Симоненка розповісти про неї хоча б у загальних рисах.

Підкорення гімалайських вершин особлива сторінка в еволюції людства. Еверест (8848 м) вважають «англійською» вершиною, бо першими її підкорили альпіністи цієї країни. Вершина К2 (8611 м), за аналогією, асоціюється з Італією, Макалу (8463 м) із Францією. Україна пишається піком Манаслу (8163 м), який українські альпіністи пройшли повним траверсом вперше з часу його підкорення. У 2001 році вони проклали новий складний маршрут на пік Манаслу і стали першопідкорювачами нікому до того часу невідомого піку, офіційно названого піком України з нагоди десятиріччя її незалежності.

Гімалаї продовжують приваблювати альпіністів усього світу. Саме тому Федерація альпінізму і скелелазіння України стала ініціатором системного дослідження Гімалаїв в районі Манаслу. Нині ми поставили собі нове завдання: прокласти український шлях на один із найбільш важкодоступних піків Гімалаїв Гімал-Чулі (7893 м). З 50-х років XX століття альпіністи різних країн багаторазово намагалися піднятися на Гімал-Чулі північно-східною стіною, але зазнавали невдачі.

Нинішня національна гімалайська експедиція «УкраїнаГімал-2007» проходитиме за підтримки уряду України та під патронатом Премєр-міністра України Віктора Януковича. Метою експедиції є одночасне першопроходження двома командами на дві вершини: пік Гімал-Чулі по східній стіні з виходом на плато з льодовика Ліданда та на пік РЗ (Сімнанг-Гімал) по центру південної стіни. Обидва маршрути мають найвищу шосту категорію складності, що надає експедиції особливої ваги, і вона може стати визначною подією в історії світового альпінізму.

Унікальністю цього сходження є й те, що українські альпіністи не користуватимуться кисневими балонами, їх застосування планується лише на випадок непередбачених надзвичайних ситуацій. Така тактика стала можливою завдяки високому рівню фізичної, технічної, функціональної та психологічної підготовки учасників експедиції. До того ж безпеку сходження буде забезпечено також власними силами. Для цього передбачено можливість підходу однієї групи до іншої в найкоротший термін, а також організація спільного для обох команд базового табору та програми акліматизації. Для підтримання звязку та координації роботи в групах використовуватиметься космічний звязок.

Старший тренер експедиції заслужений майстер спорту Мстислав Горбенко. Решта учасників експедиції в ранзі майстрів або кандидатів у майстри спорту. Членом команди також є кваліфікований лікар Георгій Таран, який має належну альпіністську підготовку.