«Голос України» не раз звертав увагу на зростання напруження у відносинах інститутів влади. На жаль, здійснилися найпесимістичніші прогнози, про які вголос говорити не хотілося.

2 квітня Президент видав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Природно, парламентська коаліція і уряд зреагували на такий крок глави держави відповідним чином. Були проведені термінові засідання парламенту і Кабінету Міністрів, на яких прийняли рішення не визнавати указ.

Коаліція мобілізувала своїх прихильників і почала звозити людей до столиці. Намети встановили у Маріїнському парку та на майдані Незалежності. У свою чергу «помаранчеві» виставили своїх прихильників біля секретаріату Президента та Центральної виборчої комісії.

У вівторок Верховна Рада продовжила свою роботу, попри відсутність народних депутатів від опозиції. Водночас 53 народні обранці зробили подання до Конституційного Суду щодо відповідності указу Основному Закону країни.

А глава держави провів зустрічі з силовиками, зустрівся з Премєр-міністром та головами облдержадміністрацій і ще раз підтвердив свою позицію протистояння можна розвязати лише достроковими виборами.

Наступного дня уряд відмовився фінансувати проведення дострокових виборів і заблокував рахунки ЦВК. Натомість у четвер глава держави провів засідання Ради національної безпеки й оборони, рішенням якої зобовязав Кабінет Міністрів профінансувати дострокові вибори. А ввечері стало відомо, що Конституційний Суд прийняв до провадження подання народних обранців.

Неоднозначно сприйняли указ глави держави про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і органи місцевого самоврядування. У тих областях, де домінує Партія регіонів, ради висловилися на підтримку коаліції, а в західних за дострокові вибори парламенту.

Фактично сьогодні можна вести лише хроніку політичного протистояння, а про підсумки тижня сказати не можна нічого, бо, схоже, навіть Великодні свята не втихомирять політиків і не змусять їх порозумітися, хоча хотілося б цього.