Леся і Юрій Цікали за фахом інженери. Вона хімік, він механік. Працювали в одному з проектних інститутів. Творча робота була до вподоби. У часи перемін інститут лопнув, мов мильна бульбашка. А жити треба, у сімї підростало двоє діток: Андрійко і Христинка.

Що вони тільки не робили... Юрій сконструював прес і організував кооператив з випуску одноразових рукавиць, потім спроба відродити млин, заробітки у Португалії. Тепер разом з сином виготовляють вироби з каменю. Задоволення мало, але на хліб насущний є. Леся розмальовує скляні вироби у приватного підприємця. Каже, це їй до душі.

Юрій пригадав, що колись і мама, і бабуся розмальовували писанки. Хранителькою традицій у сімї була бабуся Євгенія, вчителька за фахом. Перед Великоднем вона усіх садила за стіл розмальовувати писанки. Так що Юра писачок у руках тримати вмів.

Тепер у домі найпопулярнішою стравою стала яєчня, адже яйця для розмальовування треба відповідним чином підготувати, а їх вміст на сковорідку. Куди тільки за 18 років не помандрували їхні писанки... Найбільше, певно, до Америки. Тут їх скуповували підприємливі земляки, а там перепродували. А ще мали персонал ьні виставки у Бельгії, Хорватії, Польщі, кілька в Україні. Були моменти, коли завдяки писанкам сімя виживала.

Цікали знають чимало про писанки, їх походження, види, символи тощо. Як пояснює Леся, завиток означає зародок життя, крапка Господь, восьмираменна зірка сонце, а дубовий листочок з жолудями знак міцності і здоровя, півень оберіг. Трикутник символізує святу трійцю: батька, матір, дитину, а також повітря, воду і землю, безконечник символ вічності. Тернопільські писанкарі у кожний свій витвір закладають глибокий філософський зміст. З року в рік їх майстерність зростає, незмінним залишається знаряддя праці перо, таким колись у школах вчилися каліграфії.

Заповітна мрія купити «бусик», їздити містами і селами, щоб показувати свої писанки. Бо якщо навіть на Тернопільщині це мистецтво йде у забуття, то що казати про інші регіони. А якби випускати журнал, організувати власну школу писанкарства, хоча б заочну... З цією ідеєю вони не раз стукали у владні двері, та поки розуміння не знаходять. Але Леся і Юрій не з тих, хто відступає.

Писанка то поле, на якому можна сіяти добро, переконана пані Леся. Людина, яка хоч раз взяла до рук писачок, не здатна на зло. Нині, коли серед молоді так поширилися наркоманія, пияцтво, блуд, злочинність, писанкарство один з методів протистояння цьому злу. На заняттях з семикласниками бачу зацікавлені очі і кажу з певністю: дітям це потрібно. Та хіба тільки їм? І ми, дорослі, забуваємо про усі незгоди, коли сідаємо за писанки. Ніби поринаємо в інший світ.

Недавно майстриня на замовлення одного з банкірів розмальовувала страусяче яйце. Стільки символіки можна закласти! Неповторний вийшов витвір. Писанкарство символ світлого Воскресіння Христового, диво дивнеє, ну як тут без творчості, без новизни?

Тернопільська область.