Сьогодні Всесвітній день здоровя

Міжнародна безпека в галузі охорони здоровя головна тема Всесвітнього дня здоровя цього року. Він знаменує початок довгострокової кампанії, спрямованої на підвищення безпеки здоровя населення на міжнародному рівні. Її мета посилити готовність країн до подолання криз охорони здоровя.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоровя стверджують, що сьогодні навіть розвинені європейські країни мають потребу в адаптації своїх систем охорони здоровя. Тоді вони зможуть мобільно реагувати і на «старі» загрози ВІЛ/СНІД, туберкульоз, і на нові хвороби, такі, як гострий тяжкий респіраторний синдром та пташиний грип, а також на гуманітарні надзвичайні ситуації, кліматичні зміни та інші загрози здоровю населення. Слабка, непідготовлена система охорони здоровя буде однією із найслабших ланок у ланцюзі реагування на кризи, що ускладнює вжиття ефективних заходів.

Гуманітарні кризи, а також стихійні й антропогенні лиха та збройні конфлікти являють собою основну загрозу для безпеки здоровя населення в усьому світі, кажуть експерти ВООЗ. За останні 15 років у Європейському регіоні понад 300 тисяч чоловік загинули в результаті збройних конфліктів, а стихійні лиха і великі катастрофи забрали життя ще 100 000 осіб.

Ігор Поканевич, керівник Бюро ВООЗ в Україні, впевнений, що тільки у взаємодії з міжнародними організаціями наша країна зможе протистояти можливим надзвичайним ситуаціям та інвестувати ресурси на підготовчому етапі. І в цьому глобальному питанні безпеки в галузі охорони здоровя працює класичний принцип медицини хворобы легше запобігти, ніж її лікувати...