Нинішній Чистий четвер вихлюпнувся на запоріжців хвилею емоцій з екранів телевізорів, де транслювалися репортажі про події не лише у столиці, а й в обласному центрі. Тут теж неспокійно, народ починає мітингувати, і першими на майдан Фестивальний напередодні вивели людей комуністи. Але головною подією четверга стали спільні збори депутатів обласної та Запорізької міської рад, а також позачергова сесія обласної ради, на яких обговорили політичну ситуацію в Україні.

Відкриваючи збори, голова обласної ради Олександр Нефьодов, зокрема, сказав:

Страсний тиждень цього року розпочався з нагнітання пристрастей. Певні політичні сили зробили Президента заручником своїх амбіцій і підштовхнули до прийняття указу про достроковий розпуск Верховної Ради. Ми, депутати, як представники народу маємо висловити свою позицію і дати оцінку подіям, котрі відбуваються в країні. Ми переконані, що тільки Конституція, а не емоції, має бути в основі прийняття будь-якого політичного рішення. Тим паче що сьогодні немає жодних правових підстав для дострокового розпуску парламенту, а вибори, які відбулися в березні минулого року, були визнані міжнародною спільнотою й Президентом України демократичними.

Після цього надали слово голові обласної державної адміністрації Євгену Червоненку. Він заявив, що як керівник обласної виконавчої влади й громадянин підтримує підписаний Президентом указ про дострокові вибори до Верховної Ради. «Це рішення глави держави не спонтанне, і викликане воно загостренням політичної ситуації у країні», — зазначив Євген Червоненко і закликав депутатів утриматися від необачних слів та оцінок, «за які потім доведеться червоніти».

Але в запалі дискусії деякі промовці забули про це застереження, і членам президії доводилося їх заспокоювати. Утім, звернення, які прийняли збори до жителів області, місцевих осередків політичних партій і громадських організацій, а також до центральних органів влади, помірковані. В них наголошується, що «зростання напруження може призвести до втягнення України до небезпечного протистояння, яке загрожує політичній та економічній стабільності», що «жодна посадова особа або орган державної влади не має права виступати від імені всього народу України, а народне волевиявлення може здійснюватися лише через безпосередні форми народної демократії, якою є референдум». Закликаючи жителів області, партійних та громадських активістів до витримки й спокою, депутати зажадали від Президента зупинити дію указу про достроковий розпуск Верховної Ради до прийняття відповідного рішення Конституційного Суду.

Звернення аналогічного змісту прийняла й позачергова сесія обласної ради. В одному з них, зокрема, сказано: «Ми закликаємо всі гілки влади до прийняття рішення Конституційним Судом України щодо відповідності указу Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» Конституції України не здійснювати дії, які погіршували б політичну ситуацію в державі, і в подальшому діяти в межах чинного законодавства, забезпечити стабільну роботу центральних органів влади, стабільний розвиток держави».

Запорізька область.