У нашій країні майже 900 тисяч онкологічних хворих

У певному сенсі ми всі приречені на рак. Але онкологічне захворювання не вирок. Йому треба зуміти запобігти. А якщо діагноз уже поставлено навчитися з ним жити. Так вважає головний онколог МОЗ України Ігор ЩепотІн (на знімку).

МОЗ розпочав інформаційну кампанію під девізом «Рак не вирок». Чим це викликане?

На початку ХХ сторіччя рак посідав 12-е місце серед причин смертності населення планети. Зараз вийшов на друге. Очікують, що вже в 2020 році він стане лідером у цьому сумному списку. Захворюваність зростає в усьому світі, не тільки в нас. В Україні майже 900 тисяч онкологічних хворих. Щорічно занедужує 160 тисяч співгромадян, а вмирає — 90 тисяч.

Для того, щоб призупинити рак, зусиль онкологів не досить. Потрібний системний підхід. Насамперед, захист навколишнього середовища і масова профілактика. Ми хочемо за допомогою ЗМІ зруйнувати негативний імідж онкозахворювань, який сформувався в нашому суспільстві за радянських часів (тоді рак лише діагностували, а не лікували). Пояснити, що рак не вирок. Тим самим сподіваємося підштовхнути населення до більш уважного ставлення до свого здоровя. І якщо людина запідозрить у себе рак або захоче перевірити свій організм на наявність пухлини, ця інформація допоможе їй правильно діяти. Тобто звернутися до лікаря, а не заривати голову в пісок, як це часто відбувається зараз. Чому? Тому, що рак має такий імідж.

Наскільки розвинута профілактика раку в Україні?

Зараз вона практично відсутня. Розроблено нову програму «Онкологія». (Її ще не прийнято). На відміну від інших, ця програма не тільки передбачає закупівлю необхідних препаратів за держрахунок та забезпечення деяких медзакладів діагностичним обладнанням, а й вимагає проведення поетапних профілактичних заходів.

Успіх лікування залежить від раннього виявлення онкології? Хто може на початковій стадії діагностувати рак?

На ранній стадії рак виявляється залежно від локалізації та регіонів. Загалом на «старті» він виявляється приблизно у 15% пацієнтів. Якщо брати, приміром, рак молочної залози, то у 50-60% по Україні, а по Києву у 92%. А це означає, що 80% виживають після радикального лікування. Пояснюється це тим, що в столиці допомога організована значно краще, ніж в інших регіонах.

На ранній стадії рак може діагностувати й сам пацієнт. Наприклад, жінка сама може обстежувати свої груди на предмет ущільнень, неприродних утворень. Якщо у ваших близьких родичів були злоякісні утворення, ви вже потрапляєте до групи ризику. Рекомендуємо після 40 років пройти профілактичне обстеження і робити його регулярно.

Профілактика це не завдання онкологів. Ця завдання загальної лікувальної практики. Ми хочемо привернути увагу всіх лікарів до цієї проблеми. Уперше створили стандарти діагностики онкологічних захворювань. Гадаю, найближчим часом ці стандарти будуть видані МОЗ як обовязкові до застосування в лікарській практиці.

Чи вплинуть ці стандарти на якість лікування? Зокрема, на забезпечення онкологічних хворих медикаментами?

Звичайно. Вони змінять систему забезпечення хворих препаратами. Відсутність стандартів лікування часто призводила до махінацій. Пацієнтові призначали супердорогий препарат тільки тому, що лікар із цієї суми одержував 10-15% «відкату»... За наявності стандартів призначення має мотивуватися. Тобто для лікування визначеного захворювання рекомендується оптимальний набір медикаментів, що реально впливають на виживання пацієнта. Таким чином, зявляється механізм контролю за несумлінними фахівцями, котрі намагаються нажитися за рахунок хворих...

Що ви могли б порадити для профілактики онкологічних захворювань?

Насправді такі поради дають усі, кому не лінь. Це дуже ласий шматочок для шарлатанів. Я вважаю, що рак мають лікувати професіонали, лікарі. На жаль, часто трапляється, що хворий слухає рекомендації сумнівних цілителів, бабок-шептух. Він гає час і звертається до фахівців, коли хвороба уже прогресує... Перша порада: не займайтеся самолікуванням і не покладайтеся на «либонь».

Є чіткі рекомендації, що допоможуть знизити захворюваність на рак на 40%. Особлива увага раціону харчування. Рослинна їжа має на 75% покривати енергетичний запас організму. Щодня варто вживати щонайменше пять різних овочів і фруктів. Тваринна їжа відповідно повинна становити в меню 25%. Готувати слід на маленькому вогні, уникаючи пересмаження. Важливо контролювати свою вагу дуже шкідливо і швидко худнути, і різко набирати кілограми. І обовязково необхідні фізичні навантаження. Йдеться не про відвідування тренажерних залів. Досить 40-хвилинної щоденної прогулянки на свіжому повітрі.

Які недуги домінують у загальному списку ракових? Чи позначився Чорнобиль на зростанні захворюваності на рак в Україні?

У загальній картині онкозахворювань на першому місці, мабуть, рак легень, рак товстого кишечнику. У жінок це рак молочної залози. У чоловіків сьогодні активно лідирує рак передміхурової залози. Вчені кажуть: якщо гіпотетично вік представників сильної статі був сто років і вони нічим не хворіли, все одно раку передміхурової залози їм не уникнути. Найбільші песимісти стверджують: практично кожна людина приречена на смерть від раку. Просто дехто не доживає до цієї хвороби. Я не хочу лякати. Рак справді страшна хвороба, але це менша проблема, ніж чума в середні віки.

Поки що в Україні немає росту ракових захворювань, повязаних безпосередньо з Чорнобильською катастрофою. Він прогнозується через 25-30 років після катастрофи. Отож, очікуємо сплеску «чорнобильських» раків десь у 2011 році.