Ранкове засідання 6 квітня

Учора Верховна Рада включила до порядку денного та ухвалила 237 голосами закон про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2007 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях.

На початку ранкового засідання Верховна Рада заслухала інформацію про засідання міжпарламентської асамблеї України і Республіки Польща та міжпарламентської комісії України і Республіки Білорусь. Як зазначив голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Віталій Шибко, під час засідання українсько-білоруської міжпарламентської комісії було сформовано робочі групи з розвитку і вдосконалення національних законодавств в економічній сфері; з розвитку і вдосконалення національних законодавств у соціальній та гуманітарній сферах; з координації політики в міжнародних парламентських організаціях та робочу групу зі сприяння міжрегіональному співробітництву. Зокрема, цій робочій групі запропоновано взяти участь у виїзному засіданні спільної урядової комісії у Славутичі та Чорнобилі, що відбудеться 13 квітня цього року. Передбачено конкретні напрямки функціонування транскордонних програм «Єврорегіон Буг» та «Єврорегіон Дніпро» та ін.

Під час засідання міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща також було утворено робочі комісії з питань транскордонного співробітництва; з питань реформування органів місцевого самоврядування; з питань європейської інтеграції. За результатами засідання асамблеї було підписано заяви про подальшу співпрацю, про співробітництво в галузі реформування органів місцевого самоврядування, про європейські прагнення України та розвиток транскордонного співробітництва.

Верховна Рада заслухала інформацію Кабінету Міністрів про стан виконання плану дій «УкраїнаЄС». Як зазначив заступник міністра економіки Валерій Пятницький, позитивні результати виконання плану дій, зокрема ухвалення необхідних законів для вступу до СОТ, створили умови для започаткування переговорів про укладання нового базового договору між Україною та ЄС, який передбачатиме створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Майбутня зона вільної торгівлі між Україною та ЄС стосуватиметься не лише лібералізації торгівлі товарами, вона поширюватиметься на сектор послуг та рух капіталу, передбачатиме гармонізацію технічних стандартів, посилення співробітництва у сферах енергетики, транспорту, телекомунікацій, транскордонного співробітництва. Заступник міністра зазначив, що вже сьогодні можна говорити про спрощення доступу на ринок ЄС української сталеливарної продукції, рибопродуктів, мяса та яєць. Міністр юстиції Олександр Лавринович зазначив, що міністерство вживає заходів для виконання Україною Європейської конвенції з прав людини та рішень Європейського суду.

Після цього Олександр Галуненко від імені народних депутатів коаліції національної єдності зачитав звернення до депутатів від опозиційних фракцій, закликавши їх повернутися до сесійної зали та не виконувати незаконні розпорядження. На пропозицію Ганни Герман (Партія регіонів) Верховна Рада схвалила звернення про утиски свободи слова в Україні. Також Верховна Рада ухвалила звернення до Папи Римського Бенедикта XVІ з приводу заклику українських католицьких і греко-католицьких церков про необхідність проведення дострокових парламентських виборів і закликала Рим не втручатися у політичну ситуацію в Україні.

Ще одне ухвалене звернення Верховної Ради до військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань та співробітників првавоохоронних органів. Парламент закликає їх не піддаватися на провокації та не виконувати незаконні накази, бо вони присягали не Президенту, а народу України.

З огляду на те, що Верховна Рада відмовилася надалі проводити дні уряду, запропоновано запровадити проведення години запитань до уряду. Відповідну постанову схвалено в першому читанні.

Народні депутати внесли зміни до Регламенту Верховної Ради, виключивши з нього статтю 61, яка передбачає, що позафракційні депутати мають право входити до коаліції. Після цього у сесійному залі відбулися збори коаліції національної єдності. Учасники зборів відповідно до внесених змін до Регламенту ухвалили рішення, що коаліція знову складається з 238 народних депутатів, які представляють лише фракції Партії регіонів, СПУ та КПУ.

На знімку: Ігор Мітрошкін та Володимир Фалько.

Фото Анастасії СироткІноЇ.