Екс-президент України Леонід Кучма (на знімку) закликав нинішнього главу держави Віктора Ющенка, Голову Верховної Ради України Олександра Мороза і Премєр-міністра Віктора Януковича до пошуку компромісу в ситуації, що склалася. Про це йдеться у відкритому листі Л. Кучми до керівників країни.

Нинішні події, наголошує екс-президент, викликають у нього велику тривогу. «На карту, як мені здається, поставлено нашу державність, нашу свободу і незалежність», — вважає Л. Кучма. На його погляд, на нинішньому етапі переходу до парламентсько-президентської форми правління оптимальним є трикутник: «сильний всенародно обраний президент сильний парламент сильний уряд». «Не потрібно посягати на повноваження один одного! закликає екс-президент. І не час сьогодні зясовувати, хто більше винуватий. Інтереси суспільства і держави, інтереси народу вимагають повернення до переговорів, до пошуку компромісів». Головне застереження Л. Кучми стосовно розвязання нинішньої ситуації через дострокові вибори що в умовах політичного протистояння, хаосу і безпорядку вибори не можуть бути демократичними та легітимними».

* * *

А Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова (на знімку) запропонувала Президентові України призупинити дію указу про дострокове припинення повноважень парламенту до прийняття рішення Конституційного Суду, повідомляє прес-служба Н. Карпачової. На переконання Уповноваженого, немає конституційних підстав для розпуску діючого парламенту, визначених статтею 90 Конституції України, адже їх перелік є вичерпним. Ніна Карпачова висловила глибоку стурбованість політико-правовою кризою в державі, що може призвести до масового порушення прав людини, гальмування соціально-економічного розвитку країни, її розколу, та наголосила: щоб уникнути подальшого загострення протистояння, владні структури зобовязані виявити максимум стриманості та взаєморозуміння. Адже Конституція України, зокрема її стаття 6, передбачає тісну взаємодію законодавчої, виконавчої і судової гілок влади у досягненні життєво важливих цілей та завдань, серед яких пріоритетним є забезпечення прав і свобод людини, безпеки та стабільності конституційного ладу. Уповноважений з прав людини наголосила на необхідності продовжити розпочатий раніше главою держави діалог з усіма політичними силами, представленими в парламенті, та знайти компроміс, а також висловила свою готовність до співпраці з ключовими інститутами влади, щоб шляхом переговорів вийти з політико-правової кризи.