Вечірнє засідання 5 квітня

Головуючий на засіданні Олександр Мороз поставив на розгляд питання про безстрокове обрання суддів. Голова Комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов виконав технічну процедуру представлення кандидатур за поданням Вищої ради юстиції, під час якої Олександр Мороз констатував, що ця процедура є прикметою безперервності влади («Доки суддів обирають, влада працює»). За них проголосувала максимальна кількість депутатів — 260 голосів.

На цій хвилі в декого навіть виникло бажання відкласти розгляд питання про звільнення суддів, але більшість наполягла на протилежному. Цього разу технічна процедура, яку вів далі Сергій Ківалов, загальмувала на прізвищі судді Володимира Моніча. За словами Сергія Ківалова, звільнити його з посади заважає та обставина, що він тривалий час перебуває на лікарняному, про що свідчить відповідна довідка з поліклініки. Але народний депутат Сергій Головатий зауважив на те, що суддя Моніч не укладав трудової угоди з Верховною Радою, тож вона має повне право не зважати на ці обставини. Результати голосування: 260 за звільнення.

Потім про стан громадського порядку в країні розповіли Генеральний прокурор Олександр Медведько та міністр внутрішніх справ Василь Цушко (інші керівники силових відомств так і не зявилися). Генеральний прокурор Олександр Медведько запевнив, що в країні і, зокрема, в столиці, спостерігається стабільна криміногенна ситуація. Точка зору Генерального прокурора правоохоронні органи не повинні стати учасниками політичного протистояння, а за умов, коли різні політичні сили вдаються до взаємних звинувачень, вирішальне слово лишається за Конституційним Судом.

За словами міністра внутрішніх справ Василя Цушка, його підопічні з моменту обнародування «відомого указу» несуть службу у посиленому режимі. На сьогодні за його наказом створено надійний резерв правоохоронців і техніки на випадок загострення ситуації з дотримання правопорядку. Посилено охорону найбільш важливих обєктів країни, у тім числі й Верховної Ради. «Жодних протиправних дій з боку МВС немає, каже міністр. Якщо когось цікавить поточна ситуація, я доповім, нічого не приховаю. Якщо не буде ніяких провокацій ззовні, з нашого боку їх також не буде. Я сьогодні сказав на РНБО, що визнаю парламент і за будь-яким викликом буду приходити для звіту, по-друге, визнаю уряд і Президента... Але я хочу, щоб усі розуміли: за спокій я несу персональну відповідальність».