У номері нашої газети за 10 лютого ц. р. було надруковано матеріал «Коли ж ми обіймемось?», в якому йшлося про ініціативу групи митців заснувати і провести перший Всеукраїнський міжнаціональний фестиваль мистецтв «Обіймись, Україно!» Йшлося в ньому і про затяжний, формально-бюрократичний розгляд цього патріотичного починання державними органами. Наводилися відписки з Міністерства культури і туризму України.

Нещодавно міністр культури і туризму Юрій БОГУЦЬКИЙ повідомив редакції таке.

За дорученням Кабінету Міністрів міністерство уважно розглянуло пропозицію народного артиста, Героя України Анатолія Авдієвського, голови Всеукраїнського союзу «Обіймись, Україно!» Олександра Карпенка і президента Асоціації діячів естрадного мистецтва України Віктора Герасимова.

Ми прийняли рішення надати організаторам фестивалю підтримку. Але повністю виділити зазначену суму ми не можемо. Тому що кошти, передбачені держбюджетом на підтримку культур національних меншин, обмежені й повинні використовуватися на задоволення заявок національно-культурних товариств, тобто на проведення свят, фестивалів, семінарів-практикумів, виставок, пленерів тощо. Ми візьмемо дольову участь у фінансуванні фестивалю «Обіймись, Україно!» і це вже внесено до плану роботи міністерства на другий квартал поточного року.

Розмовляю з головним ініціатором фестивалю, поетом-піснярем Олександром Карпенком.

Олександре Федоровичу, ви знаєте про рішення Мінкультури і туризму?

Так. Дякуємо міністерству, зокрема, міністру культури і туризму Юрію Богуцькому, за підтримку нашої пропозиції, виділення хоч частини коштів. Визначено дату і місце проведення фестивалю —2 червня цього року, столичний Палац спорту. Тепер відпрацьовуємо програму, режисуру, продумуємо оформлення сцени, зали, вестибюлів. До участі у проведенні фестивалю залучаємо всі земляцтва в Києві. Будемо просити також всі області представити на ньому свої кращі творчі колективи з творами, які найповніше відповідатимуть темі і призначенню цієї мистецької акції. У ній мають взяти участь перші особи держави, керівники провідних політичних партій, а також областей.

Дякую редакції вашої газети, яка підтримує наш задум, і сподіваюсь, що «Голос України» виступить головним інформаційним спонсором цього нового фестивалю.