Ранкове засідання 5 квітня

Розпочати ранкове засідання з інформації про заходи із забезпечення громадського правопорядку в Україні не дозволила неповна явка керівників силових відомств. Вчасно прибув тільки міністр внутрішніх справ Василь Цушко.

Натомість на пропозицію головуючого Олександра Мороза, обговорили звернення до органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб стосовно поточного моменту. У зверненні, зокрема, зазначається, що Президент країни своїм неконституційним указом про розпуск Верховної Ради спровокував політичну кризу, наслідки якої можуть бути згубними для країни. Органи місцевого самоврядування зараз відчувають на собі безпрецедентний тиск з боку виконавчої влади, який спричиняє політичне протистояння, спровоковане появою неконституційного указу. Верховна Рада нагадує з приводу цього про статтю 60 Конституції України, згідно з якою ніхто не зобовязаний виконувати неправочинні укази.

З другого боку, парламент зазначив, що стоятиме й надалі на сторожі конституційного ладу, законних інтересів громадян і сподівається, що посадові та службові особи органів місцевого самоврядування наслідуватимуть цей приклад. Підтримати текст звернення з деякими доповненнями палко закликали від фракції СПУ Микола Садовий, Ярослав Мендусь, від фракції комуністів Петро Симоненко, Катерина Самойлик, Володимир Матвєєв, Петро Цибенко, від фракції Партії регіонів Сергій Рижук, Ганна Герман та інші. За словами лідера комуністів Петра Симоненка, Президент Ющенко «відкопав сокиру війни» за заздалегідь продуманим сценарієм, який підкинули не інакше як із США. Його соратниця по партії Катерина Самойлик упевнена, що дії Президента спрямовані на узурпацію влади в країні. А народний депутат від фракції Партії регіонів Ганна Герман не сумнівається, що така політика веде єдино до розбрату і розколу. Остаточну редакцію звернення до органів самоврядування, посадових та службових осіб підтримали 252 народні депутати.

Як повідомив головуючий на засіданні Олександр Мороз, у Печерському райсуді Києва виконанню правомірних рішень вже перешкоджають бійці спецпідрозділу «Альфа». До того ж початок позачергового засідання Ради з нацбезпеки та оборони вочевидь потребував безпосередньої присутності Голови Верховної Ради, відповідно до Конституції України. З огляду на це народні депутати пішли на перерву.

Народні обранці прийняли також постанову про ситуацію навколо планів розміщення елементів системи протиракетної оборони (ПРО) США на території сусідніх з Україною держав. І насамкінець призначили позачергові вибори окремих сільських голів.

Після перерви головуючий на засіданні Адам Мартинюк надав слово для виголошення заяв.

Спершу народний депутат Тетяна Засуха (фракція Партії регіонів) дезавуювала заяву секретаріату Президента про те, що Президент України буцімто не висловлювався під час зустрічі з жінками парламенту про готовність до переговорного процесу з коаліцією національної єдності. А народний депутат Сергій Головатий з посиланням на конфіденційні джерела сповістив про існування президентського доручення Верховному Суду розглянути можливість... арешту народних обранців. Прийняли до відома, як, зрештою і, попередні висновки спеціальної слідчої комісії Василя Хари, котра досліджувала на легітимність указ Президента країни про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. На переконання членів комісії, Президент виступає у ролі головного порушника Конституції, його указ протизаконний і не підлягає виконанню.

Далі розглянули низку кадрових питань. Зокрема, достроково припинили повноваження народного депутата Анатолія Кінаха у звязку з призначенням його міністром економіки. Відповідно до наявних вакансій і квот призначили членом Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Павла Солтуша (фракція Партії регіонів), членом Комітету з питань свободи слова та інформації Дмитра Волошенкова (фракція Партії регіонів). А головою Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму Олександра Волкова (фракція блоку «Наша Україна»).

Народні обранці встигли прийняти низку законопроектів у другому читанні. Вони стосуються і змін до закону України про виконавче провадження, і змін до Кримінального кодексу щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконні дії з отруйними лікарськими засобами, і змін до деяких законів України з питань приватизації. Законопроект про основні засади державної міграційної політики відхилили остаточно, а розгляд проекту закону «Про Фонд державного майна України» відхилили до підготовки спеціальної порівняльної таблиці для узгодження позицій.

На початку засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз привітав з 45-річчям народних обранців Юрія Зубка та Олексія Козаченка, а з 47-річчям Григорія Немирю та Юрія Одарченка.

На знімку: Іван Вернидубов, Володимир Макеєнко та Сергій Ларін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.