Екстрене засідання 4 квітня

Поки що просування у правовому режимі до досягнення конституційних основ взаємодії структур влади в Україні не здійснюється. З таких слів розпочав свій виступ на позачерговому засіданні Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

Народні депутати доручили Голові Верховної Ради України або його Першому заступникові негайно скликати засідання в разі потреби, щоб реагувати на всі неправові дії, які відбуватимуться в країні. Крім того, парламент звернувся до правоохоронців з проханням забезпечити охорону державних будівель. Олександр Мороз повідомив, що готовий доручити Генеральному прокурору дати оцінку діям і притягти до відповідальності чиновника, який в середу не допустив групу народних депутатів у секретаріат Президента.

Народні обранці обговорили політичну ситуацію. Лідер соціалістів Іван Бокий повідомив, що з деяких джерел надходить інформація про підготовку указу глави держави про запровадження прямого президентського правління. Якщо такий варіант буде реалізовано, Верховна Рада, за його словами, звернеться до ОБСЄ, ООН, інших країнгарантів незалежності України. А Олександр Мороз нагадав: Конституція України жодним чином не передбачає прямого президентського правління. На цьому наголошував і нашоукраїнець, екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

Народний депутат Тетяна Засуха повідомила про результати зустрічі 12 жінок-народних депутатів з фракцій Партії регіонів і КПУ із Віктором Ющенком. Президент, за її словами, висловив готовність сісти за стіл переговорів з главою парламенту і премєром для врегулювання ситуації і продовження діалогу.