Учора з ініціативи Президента України Віктора Ющенка відбулося позачергове засідання Ради національної безпеки і оборони. Головна тема, як повідомили в прес-службі глави держави, підготовка до позачергових парламентських виборів. Президент заявив, що не скасує свого указу про розпуск Верховної Ради. «Я не зроблю жодного кроку на скасування указу», — наголосив В. Ющенко і вкотре нагадав мотиви, які спонукали його прийняти рішення про розпуск парламенту, зокрема, що порядок формування парламентської коаліції порушує Конституцію. Водночас В. Ющенко закликав усі гілки влади знайти демократичний вихід із політичної кризи.

«Найважливішим завданням сьогодні є повноцінна і злагоджена підготовка до позачергових виборів до Верховної Ради України», — сказав Віктор Ющенко, відкриваючи зібрання, і запевнив, що заплановані вибори відбудуться чесно, прозоро і демократично. «Я це гарантую як Президент», — сказав він і відзначив, що розраховує на таку саму позицію і з боку Премєр-міністра.

Глава держави закликав керівника уряду та Кабінет Міністрів невідкладно забезпечити належне фінансування позачергових виборів, як це передбачено відповідним указом Президента. За його словами, в держави для цього є достатньо коштів. В. Ющенко нагадав, що невиконання указів Президента передбачає кримінальну відповідальність.

Президент також висловив сподівання, що на позачергових виборах громадяни зроблять свідомий, відповідальний вибір, а явка виборців буде навіть більшою, ніж у березні 2006 р. На думку В. Ющенка, дострокові вибори не приведуть до різкої зміни політичного складу парламенту. Глава держави запевнив, що у звязку з парламентською кризою в країні не буде жодних потрясінь. Він ще раз звернувся до правоохоронних органів із закликом: своєю діяльністю не демонструвати загроз для будь-якої частини суспільства. «Силові органи не повинні бути втягнуті в політичні протистояння», — наголосив

В. Ющенко. Президент також назвав недопустимими факти тиску на судову гілку влади. Крім того, В. Ющенко закликав політичні сили утриматися від вуличних акцій своїх прихильників і дати змогу політикам прийняти відповідальне рішення з виходу із кризи. «Це рішення краще приймати, коли вулиці спокійні», — наголосив він.