Київ

«Професорсько-викладацький склад та співробітники Української академії зовнішньої торгівлі в переважній більшості підтримують позицію уряду та коаліції національної єдності стосовно указу Президента України В. Ющенка про розпуск парламенту, який дестабілізує економічну, соціальну та політичну ситуацію в країні», — йдеться у зверненні ректора Української академії зовнішньої торгівлі Олександра Покрещука до Премєр-міністра Віктора Януковича, Голови Верховної Ради Олександра Мороза та Коаліції національної єдності. Копію цього звернення також направлено Президенту України.

Житомир

Про вихід із лав партії «Народний союз «Наша Україна» у прямому ефірі обласного телебачення заявила голова Житомирської обласної ради Ірина Синявська. Вона повідомила, що не брала участі у зїзді партії, бо не погоджується з вимогами про розпуск парламенту. Вона зазначила, що завжди була прихильницею демократичних перетворень, тож і далі боротиметься за прозорість влади, підтримуватиме програму «Десять кроків назустріч людям», з якою Віктор Ющенко йшов на вибори Президента України, і добиватиметься втілення її в життя в області.

Оскільки 5 квітня має продовжитися сесія обласної ради, яка не завершила розгляд питань на засіданні 15 березня, Ірина Синявська повідомила: вона вимагатиме, щоб політичні заяви на сесії звучали лише після того, як будуть прийняті рішення з актуальних проблем життя області. Вона вважає, що питання про її перебування на посаді голови облради на сесії не виникне, якщо воно не буде навязане з Києва.

Олексій КАВУН.

Черкаси

Про одностайну підтримку дій Президента України Віктора Ющенка стосовно припинення повноважень Верховної Ради та проведення дострокових парламентських виборів заявили голови районних рад та райдержадміністрацій Черкащини. У розповсюдженому зверненні керівники районів також закликали жителів області зберігати громадянську витримку і спокій.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Львів

У Львові відбулось народне віче на підтримку рішення Президента України Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Учасники віча висловили сподівання, що дострокові парламентські вибори поставлять крапку в систематичних порушеннях Конституції України вищими державними органами, зокрема Кабінетом Міністрів та Верховною Радою України. Представники львівських обласних організацій «Нашої України», БЮТ, УНП, «Пори», Європейської платформи та Конгресу українських націоналістів, які виступили перед львівською громадою, наголосили, що Президент України вкотре продемонстрував державницьку позицію і став на захист Конституції України та прав громадян України. «Ми провели консультації із правоохоронними органами Львівщини. Керівництво запевнило нас, що стоятиме на позиції закону і не виконуватиме злочинних наказів», — сказав голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. За його словами, Львівська обласна рада ще задовго до указу Президента висловлювалася за необхідність розпуску Верховної Ради.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Донецьк

Донецька обласна рада не дозволить дестабілізувати ситуацію в області, заявив журналістам її голова Анатолій Близнюк. «Наші дії і мої як голови обласної ради будуть лише в межах чинного законодавства, запевнив він. Керівник назвав указ Президента про дострокове припинення повноважень парламенту неконституційним. «На мій погляд, Президент повинен дослухатися до людей, скасувати дію підписаного ним указу, сідати за стіл переговорів, знаходити компроміси і працювати на людей, а не на лідерів опозиційних сил, які пристрасно хочуть бути правлячою коаліцією», — зазначив А. Близнюк.

Представники опозиційних сил в області не проводили жодних акцій і обмежилися коментарями для преси. Зокрема, обласна організація Української народної партії закликала Президента запровадити надзвичайний стан на період проведення дострокових виборів, підпорядкувати Президентові Кабінет Міністрів, всі органи центральної влади і місцевого самоврядування та припинити діяльність тих громадських організацій, які отримують фінансування з-за кордону. Обласний осередок «Нашої України» закликав керівництво області, органи місцевого самоврядування та всі політичні сили регіону неухильно дотримуватися указу Президента та не робити необдуманих, незаконних кроків, які нагнітали б напруженість.

У середу відбулася позачергова сесія Донецької обласної ради. Більшістю голосів депутати підтримали постанови Верховної Ради України від 2 квітня та звернулися до мешканців області: «Ми ще раз підкреслюємо, що коаліція національної єдності була створена на легітимній конституційній основі. Жодних підстав для розпуску Верховної Ради України немає! Ми вимагаємо від Президента України негайно скасувати свій указ і повернути ситуацію в правове русло». Не підтримали звернення облради депутати від блоку Наталії Вітренко: вони висловилися за одночасне проведення президентських, парламентських і місцевих виборів. Під час роботи сесії перед будівлею обласної ради відбувся мітинг на підтримку коаліції та Кабінету Міністрів. Кілька тисяч осіб висловили стурбованість ситуацією в Україні та зажадали скасування указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. «Опозиції не подобається зміцнення органів місцевого самоврядування, не подобається, що Донбас стає з колін, що їхні позиції послаблюються, сказав, виступаючи на мітингу, депутат Донецької міської ради Сергій Богачов. Вони знову хочуть зіграти на наших бідах, очікуваннях і надіях».

Ліна КУЩ.

Луганськ

Депутати Луганської облради провели позачергову сесію, що розглянула лише одне питання: про політичну ситуацію в країні. Загальний настрій присутніх був не на користь указу Президента України Віктора Ющенка про розпуск парламенту. Прийняття такого рішення, вважають депутати, це насамперед нехтування Президентом країни вибору свого народу. Обрання депутатів усіх рівнів у 2006 році офіційно було визнано демократичним і справді відповідає волевиявленню населення України. Активна політична метушня, підготовка до дострокових виборів, на думку депутатів, тільки сповільнюють економічний розвиток країни. На їхню думку, істерія закипає в Києві, а на регіонах відпрацьовуються нові технології. Виступи депутатів від БЮТ, які переконували, що майбутні позачергові вибори парламенту нормальне явище для демократичного суспільства, яким вважає себе Україна, відбувалися в атмосфері цілковитого несприйняття.

Приводом для обговорення також стала дата проведення дострокових виборів. Одні вважають, що світле свято Трійці обрано невдало, інші, навпаки, бачать у цьому перевагу для «помаранчевих» сил. Зрештою, дійшли висновку, що своє слово з цього приводу має сказати церква. Великі сподівання депутати покладають на Конституційний Суд, який, за їхніми переконаннями, визнає указ Президента нелегітимним.

Алла АНТІПОВА.

Волинь

Голови Волинської обласної ради Анатолій Грицюк і облдержадміністрації Володимир Бондар провели спільну прес-конференцію, на якій пояснили ситуацію, повязану з указом Президента про дострокове припинення повноважень парламенту. Наголошувалося, що на Волині вже розпочалася підготовка до наступних виборів у Верховну Раду України. Готовність до їх проведення висловили також голови райдержадміністрацій і міські голови найбільших міст області, з якими того ж дня зустрічалися голови ОДА і облради. Народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Шевчук і Євген Кирильчук, які також мали розмову з журналістами, закликали волинян не проводити акцій протесту, а чітко визначитись із своїм майбутнім вибором. Поки що обстановка в області спокійна. Всі підприємства й установи працюють у звичному ритмі. Волинь живе звичними передсвятковими клопотами.

Микола ЯКИМЕНКО.

Дніпропетровськ

Свою оцінку київським подіям дала восьма сесія Дніпропетровської обласної ради, виступивши «категорично проти рішення Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України». Голова облради Юрій Вілкул і депутатський корпус аргументували позицію усвідомленням своєї відповідальності перед виборцями за подальший стабільний розвиток регіону та української держави. Обговорення було нетривалим, кожна фракція задекларувала свою позицію. Регіонали, комуністи та представники блоку Лазаренка, що становлять більшість, одностайно засудили антиконституційні, на їхню думку, дії президентського указу й підтримали позицію Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

А депутати від ВО «Батьківщина» та «Нашої України» звертали увагу на поквапливість висновку в рішенні сесії, неправочинність його, бо обласна рада за своїм статусом не наділена повноваженнями давати оцінку діям вищих органів державної влади, тим паче ще немає вердикту Конституційного Суду. Депутати Верховної Ради Ігор Жиденко (БЮТ) та Олег Царьов (ПР) виклали своє бачення ситуації. «За» проголосувала депутатська більшість у складі 61 обранця. До речі, О. Царьов під оплески залу повідомив, що сесія і Дніпропетровської міськради щойно прийняла аналогічне звернення.

У роботі сесії не брала участі голова Дніпропетровської ОДА депутат облради Надія Дєєва, хоча напередодні засідання сесії проводила зустріч із головами райдержадміністрацій області, на якій акцентувала їхню увагу на виконання указу Президента, постанов Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, а також на забезпечення на місцях необхідних умов з підготовки до виборів.

Михайло СКОРИК.

Вінниця

Частина депутатів Вінницької облради ініціювала проведння позачергової сесії для обговорення політичної ситуації в країні. Проте голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський, котрий також є депутатом облради, не підтримує таку пропозицію. Під час зустрічі з журналістами він наголосив: поки Конституційний Суд не прийме рішення, треба утриматися від проведення будь-яких масових заходів.

Загалом, ситуація в регіоні, за словами О. Домбровського, спокійна і контрольована. Всі трудові колективи працюють. «Ми, як і раніше, ефективно співпрацюємо з Кабміном, наголосив голова облдержадміністрації. Хоча, звичайно, у нас є до уряду претензії обєктивного характеру. Ті само недоліки з поверненням ПДВ, схеми грошових «відкатів», контрабанда мяса та мясопродуктів, упущення у кадровій роботі щодо призначень у регіони керівників окремих управлінь без погодження їхніх кандидатур з місцевою владою. «Разом з тим, додав О. Домбровський, у своїй діяльності уряд робить і позитивні, правильні кроки. Тому не можна все «мазати» чорною фарбою».

Віктор СКРИПНИК.

Запоріжжя

Про це заявив на прес-конференції голова Запорізької облдержадміністрації Євген Червоненко, коментуючи політичну ситуацію, що склалася в Україні. Він підтвердив інформацію, що на нараді, яку провів Віктор Ющенко, одним із перших підписався під заявою голів облдержадміністрацій на підтримку указу Президента України про розпуск Верховної Ради. «Я розумію, що люди втомилися від політики, але від того, як ми складемо черговий іспит на демократію, залежить наше майбутнє», — сказав Євген Червоненко. Він повідомив, що вже зустрічався з головами райдержадміністрацій, керівниками силових структур і вони дійшли повного консенсусу: хоч би як розвиватимуться події, всі повинні виконувати свої обовязки, забезпечувати спокій, діяти у правовому полі. «Жодні вибори не можуть завадити сталому розвитку територій. Життя триває, і ми не допустимо спаду соціально-економічних показників», — запевнив Євген Червоненко.

Щодо можливих дострокових виборів, то виборчі штаби партій на місцях розпочнуть діяти лише після того, як будуть прийняті відповідні рішення Центрвиборчкому. Євген Червоненко повідомив, що колеги на нараді у Президента підтримали його пропозицію, щоб голови облдержадміністрацій не очолювали виборчі штаби будь-яких партій, а ті з них, хто балотуватиметься, повинні піти у відпустку на час передвиборної кампанії.

Микола МАНЬКО.

Одеса

Уперше за рік роботи Одеської обласної ради дві фракції (БЮТ і НСНУ) не брали участі в роботі чергової сесії. Восьма сесія обласної ради розглянула одне питання — «Про звернення до Президента України про недопущення дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні».

Депутати, що виступали, представляли усі фракції, які працюють в обласній раді, Партії регіонів, СПУ, Партії пенсіонерів, Народної партії, Блоку Наталії Вітренко, партії «Відродження». Практично всі, хто брав слово, підтримали звернення до Президента України. У ньому, зокрема, говориться, що «депутатський корпус обласної ради підтримує діяльність коаліції національної єдності у Верховній Раді, Кабінету Міністрів, спрямовану на забезпечення динамічного економічного розвитку галузей народногосподарського комплексу». Депутати Одеської обласної ради звернулися до Президента України з проханням скасувати підписаний ним указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і дати змогу законно обраній Верховній Раді працювати для людей і країни.

Вячеслав ВОРОНКОВ.

Тернопіль

Такі пропозиції пролунали під час зустрічі голови Тернопільської облдержадміністрації Івана Стойка з головами райдержадміністрацій, районних рад, лідерами партійних і громадських організацій. Промовці зазначали, що треба мати своїх членів виборчих комісій і спостерігачів у східних областях і бути готовими донести слово правди до жителів Сходу і Півдня. Найбільше лунало закликів до обєднання опозиційних сил, щоб йти на вибори єдиною командою. На думку міського голови Тернополя Романа Заставного, Президент зробив тернопільцям прекрасний подарунок до Великодня, тому святий обовязок кожного виконати його указ і якнайкраще організувати виборчий процес. «Позачергові парламентські вибори це реальність, указ Президента треба виконувати», — вважає голова Тернопільської облдержадміністрації Іван Стойко. Присутні надіслали главі держави телеграму, в якій засвідчили йому свою підтримку і розуміння сучасної ситуації.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

На знімку: Київ. Наметове містечко представників «ПОРИ» перед Центрвиборчкомом.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.