Генеральною прокуратурою із залученням прокуратур областей перевірено дотримання законів про освіту, зокрема спрямованих на запобігання корупції та хабарництву. Встановлено низку істотних порушень.

За відсутності ліцензії торік лише одним з приватних вузів Дніпропетровська на навчання за контрактом прийнято понад 800 абітурієнтів. У Запорізькій, Одеській, Херсонській областях, Севастополі ситуація схожа.

Досі поширеним явищем залишається хабарництво. Службовець Рівненського державного технікуму економіки і підприємництва, приміром, одержав гроші за зарахування юнака поза конкурсом. Працівник філії Львівського державного університету «погоріла» на сприянні під час здавання заліку.

Такі само правопорушення викривалися прокурорами Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Одеської і Чернігівської областей.

Почасти кошти на потреби навчальних закладів стягуються з батьків. Адміністрація Червоноармійського професійного ліцею (Житомирська область) брала з них гроші на оплату комунальних послуг та на розвиток матеріально-технічної бази.

Службовими особами управління освіти і науки Хмельницької ОДА не за цільовим призначенням використано десятки тисяч гривень. Керівництво Лиманського аграрного професійного ліцею (Одеська область) привласнювало стипендії.

Нерідко порушуються соціальні права учнів. Зокрема, без погодження зі службою у справах неповнолітніх відраховували студентів із Малинського лісотехнічного коледжу (Житомирщина), Підгаєцького аграрного ліцею (Тернопільщина) та інших закладів. Права учнів поновлено.

Ці та інші зловживання стали можливі, зокрема, через безпринципність керівників органів освіти. Так, незважаючи на притягнення посадових осіб у Запорізькій, Рівненській, Тернопільській, Харківській та Хмельницькій областях до відповідальності за вчинення корупційних діянь, вони й досі здійснюють управлінські функції.

Генеральна прокуратура внесла відповідне подання міністру освіти і науки.