Так заявив в інтервю «Голосу України» Василь Дума (на знімку), голова ради Обєднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії «Українці Росії», член Ради Федерації РФ.

Як би ви прокоментували указ Президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради і політичну кризу, що настала після цього в Україні?

У Росії не було ілюзій щодо того, що відбудеться в Україні після оголошення конституційної реформи. Вона означала тільки одне: ковдру державної влади численні політичні сили намагатимуться тягти на себе, використовуючи правовий вакуум у своїх бізнес-інтересах.

Адже щоб спрямувати пятдесятимільйонну країну на шлях парламентської республіки, необхідна щонайвища політична культура політичного класу. Саме терпіння, толерантності одне до одного, взаєморозуміння не вистачило політикам. Українська еліта, «насолоджуючись» політичними іграми, може втратити (чи, точніше, поставити під сумнів) те, що називається державністю України, її суверенітетом.

Але погодьтеся, що політики у своїх рішеннях є лише дзеркальним відображенням суперечливих відносин усередині українського суспільства.

Не впевнений, що бізнес-еліти України не розуміють, що всі політичні суперечності не йдуть ні в яке порівняння з цінністю держави як політичного інституту, який захищає їх, створює умови для їхнього бізнесу. Хто буде торгувати або вести бізнес з банкірами чи підприємцями, котрі можуть утратити те, що називається субєктністю? Якщо бізнес не розвивається в рамках правової стабільності, він приречений. Тільки божевільний може інвестувати в країну, де кожна гілка влади вважає себе головною і трактує положення Конституції тільки у своїх власних інтересах.

І все-таки, на ваш погляд, куди заведе Україну нинішня криза?

По-перше, хотів би попередити всіх, хто намагатиметься на цій кризі «рибку половити». Не слід втручатися в українські внутрішньополітичні події. Це велика відповідальність. Хоча впевнений, що багато київських політиків шукатимуть третейських суддів за кордоном. По-друге, чомусь я думаю, що в Україні не буде кривавого сценарію вирішення нинішньої кризи. Уже хоча б тому, що, наприклад, Майдан показав, як навіть люди різних політичних поглядів по відношенню одне до одного можуть поводитися толерантно, неагресивно, терпимо. По-третє, важливу роль у розвязанні кризи повинен зіграти Конституційний Суд і своїми рішеннями розставити крапки над «і».