Київським національним економічним університетом видано цікаву монографію «Теоретичні та практичні проблеми правового забезпечення соціально-економічного та політичного розвитку суспільства і держави» (під редакцією В. Опришка та Ф. Шульженка). Загалом цю книгу було б не зайве прочитати кожному, щоб зрозуміти, в якій державі ми живемо і чому ми так живемо, що зробили і наробили за роки незалежності, проаналізувати помилки, побачити варіанти їх розвязання, шляхи розвитку держави та, відповідно, зміни на краще нашого життя. Корисною книга буде для урядовців і депутатів, оскільки це серйозне наукове дослідження та ґрунтовний аналіз проблемних питань, пошук шляхів розвязання низки проблем правового забезпечення соціально-економічного та політичного розвитку держави. Адже однією із важливих причин ситуації, яка склалася, є недосконалість правового і законодавчого забезпечення та використання прогалин, суперечностей у законах, інших нормативно-правових актах на користь певних осіб. Знати їх та усунути допомагає згадана монографія.

Автори досліджують державно-правову реформу, юридичні аспекти економічної безпеки нашої держави. Окремий розділ присвячено забезпеченню прав і свобод людини в Україні. Аналізуються основні напрями державно-правової реформи, особливості парламентської та адміністративної реформ, визначаються перспективи впорядкування місцевих органів виконавчої влади, реформування судової системи, органів юстиції. Серйозний акцент зроблено на питаннях забезпечення економічного розвитку та соціальної стабільності суспільства. Водночас автори не лишаються осторонь проблем економічної безпеки України. У монографії знаходимо аналіз загроз економічній безпеці, дослідження тенденцій економічних правопорушень і тіньової економічної діяльності, механізмів боротьби з легалізацією відмивання коштів, антикорупційних механізмів.

Що важливо автори монографії не обмежуються українським законодавством. Значну увагу приділено гармонізації законодавства (зокрема, податкового, контрактного та про зовнішньоекономічну діяльність) України з міжнародним правом, адже саме від цього залежить успіх України.