Ранкове засідання 4 квітня

249 народних депутатів прийняли заяву Верховної Ради. Це була реакція на позавчорашні кроки глави держави. Парламент попередив високопосадовців про адміністративну і кримінальну відповідальність за невиконання постанов Верховної Ради.

А розпочалося засідання з виступів представників фракцій.

Так, Петро Цибенко (КПУ) звернув увагу на нещодавні поїздки лідерки БЮТ Юлії Тимошенко до Ізраїлю, Сполучених Штатів Америки та Франції. Він висловив думку, що саме там було отримане благословення на розпуск парламенту.

Петро Цибенко констатував, що Віктор Ющенко не став Президентом всієї країни і виконав волю не народу, а своєї партії, коли підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Непоступливість коаліції народний депутат пояснив тим, що її представники прагнуть зберегти цілісність країни і не допустити кровопролиття.

Представник фракції Партії регіонів Юрій Самойленко звернув увагу на заяву, зроблену напередодні, виконувачем обовязків голови Служби безпеки Валентином Наливайченком. Народного обранця обурило те, що той пообіцяв узяти під охорону Центральну виборчу комісію, а спробу змінити її склад назвав «замахом на конституційний лад».

У цей момент хтось поправив промовця словами «колишній склад ЦВК».

Окрім того, Юрій Самойленко сказав, що уже нібито існують списки тих, кого потрібно заарештувати насамперед. Він назвав прізвище віце-премєра Дмитра Табачника, міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова та міністра з питань надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича.

А тому попросив вважати його виступ депутатським запитом до Президента України. За це проголосували 256 народних обранців.

Позафракційний Лев Гнатенко наголосив, що економіка любить тишу і закликав главу держави сісти за стіл переговорів.

Ганна Герман (фракція ПР) і Катерина Самойлик (фракція КПУ) різко критикували главу держави за антиконституційний указ.

А заступник керівника фракції Партії регіонів Василь Кисельов у своєму виступі повідомив про звернення до нього чотирьох батьків, сини яких служать у навчальному підрозділі «Десна». Їхніх дітей не відпускають ні додому, ні до нового місця служби. Через те, що, мовляв, у Києві складна політична ситуація.

Окрім того, він повідомив, що у Конституційному Суді 28 березня зареєстровано подання від депутатів БЮТ про скасування політичної реформи.

Василь Кисельов наголосив, що Партія регіонів не готується до виборів, бо дострокових виборів не буде.

Окрім заяви, Верховна Рада прийняла рішення заслухати сьогодні інформацію Генерального прокурора, міністрів оборони і внутрішніх справ та виконувача обовязків голови СБУ.

Після цього глава парламенту повідомив про те, що Центральна виборча комісія видала постанову про створення окружних виборчих комісій. Олександр Мороз застеріг, передусім голову ЦВК Ярослава Давидовича, що ніяких дій не повинно робитися.

Голова Верховної Ради у своєму виступі повідомив також про тиск, який чиниться на Конституційний Суд. Він заявив, що через це голова КС Іван Домбровський подав заяву про відставку. Олександр Мороз закликав суддів КС не здаватися, проявити громадянську мужність, а на тих, хто чинить тиск, подавати до суду. Олександр Мороз висловив також думку, що такі дії можуть означати і спробу заблокувати розгляд подання про конституційність указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Народний депутат Василь Хара повідомив про те, що 50 його колег Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, Герої України о 12-й годині підуть на прийом до глави держави, щоб передати звернення парламенту з пропозиціями знайти компроміс.

Потім народні обранці приступили до розгляду законопроектів. Спершу вони відклали розгляд проекту закону про основні засади охорони комерційної таємниці. Бо у залі не було авторів законопроекту представників фракції БЮТ і «Наша Україна».

Затим Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про сільськогосподарський перепис.

Перед перервою Василь Хара поінформував про те, що Президент посланців парламенту не прийняв, а тому, заява Верховної Ради була передана заступнику глави секретаріату Віктору Бондару.

Після перерви парламент вніс до порядку денного і обговорив проект закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2007 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях та низку інших документів.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз привітав з днем народження народного депутата Юрія Гнаткевича.

На знімку:парламентарії працюють у звичайному режимі.