Вечірнє засідання 3 квітня

На початку засідання Голова Верховної Ради України Олександр Мороз повідомив, що в нього відбулася телефонна розмова з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом та генеральним секретарем ПАРЄ Террі Девісом. За словами О. Мороза, керівники ПАРЄ висловили стурбованість ситуацією в Україні, втручанням виконавчої влади у діяльність парламенту, а також сподівання на розвязання політичного конфлікту в конституційному руслі. 17 квітня чергова сесія ПАРЄ розглядатиме політичну ситуацію в Україні. Чільники ПАРЄ також готові до скликання спеціальної сесії чи засідання ПАРЄ для розгляду українського питання.

Опісля за основу було прийнято законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України щодо обмеження вилучення особливо цінних земель заповідників та національних природних парків. Потім народні депутати повернулися до розгляду раніше не підтриманих питань. Зокрема, за основу було прийнято внесені Кабінетом Міністрів зміни до закону «Про державну службу», яким передбачається підвищити граничний вік перебування на державній службі для чиновників 1—2 категорій, котрих призначають Верховна Рада, Президент України і Кабінет Міністрів, до 65 років для чоловіків і 60 років для жінок. Нині чинний закон передбачає граничний вік перебування на держслужбі для чоловіків 60 років, жінок — 55 років. А після досягнення граничного віку чиновники можуть бути залишені на держслужбі тільки на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного держоргану.

Депутати також ухвалили постанову Верховної Ради про доручення Кабінетові Міністрів розробити загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами, прийняли за основу законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України у звязку з прийняттям закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зміни до закону «Про гуманітарну допомогу», до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, до Господарського процесуального кодексу України стосовно строку підписання рішення суду і щодо процесуального правонаступництва.