Цього року Миколі Кіндратовичу Маяку виповнилося 82. Роки, як гори високі, як шляхи далекі. Скільки сходжено ними, скільки пережито! За спиною бойові дії на фронтах Другої світової, участь у європейському Русі Опору на землі колишньої Югославії. Після війни невтомна праця на просторах безмежного Радянського Союзу. Він був робітником, директором заводу, викладачем технікуму.

Його бойовий побратим Павло Іванович Матненко спить вічним сном далеко від рідної землі, в румунському місті Бреїла. Там, на берегах голубого Дунаю, підстерегла смерть уродженця степового села Сасівки Компаніївського району рядового Матненка у 1945 році. Микола і Павло земляки, разом росли, ходили до однієї школи. У них були свої життєві плани, юнацькі мрії. Але все перекреслила війна.

* * *

Їх попередили востаннє: не зявитеся до сільської управи потягнуть силою. Та ще й відшмагають. Крутий норов поліцаїв хлопці знали: вислужуючись перед фашистським комендантом, ці холуї-запроданці пнулися зі шкіри... Йшли до управи, звісивши голови. В руках невеличкі вузлики зі злиденними пожитками, що дали на дорогу матері, омивши сльозами.

Того ж дня гурт сільських хлопців і дівчат погнали в Кіровоград. Місцем збору було визначено школу № 30. Точніше, колишню школу. Тепер тут був оперезаний колючим дротом табір. Сотні підлітків зігнали сюди з усієї області, щоб відправити на роботу до Німеччини гітлерівцям потрібна була дармова робоча сила. Кілька днів Микола з Павлом чекали своєї черги, а потім помітили: кіровоградські хлопці щось затівають. Вони пристали до них. І коли на землю впала ніч, звязали паски і спустилися з другого поверху, шмигнули під дріт і поминай, як звали.

Дома чекало життя невеселе. Вдень доводилося переховуватися на горищі, в городі, навіть переодягатися в жіночий одяг, щоб не привернути до себе уваги: втікачів розшукували, знайдуть не пожаліють ні їх, ні батьків. Отак Микола коротав час. Трохи пізніше в кукурудзі здибав дівчину. Виявилося, що то... сусід, Григорій Бондаревський, теж утікач з табору, що не побажав працювати на ворога.

Із настанням зими нелегальне становище ускладнилося холод не тітка. Довелося перебратися в хату, сидіти в закуті. А німці тим часом сполошилися зовсім поруч гриміла радянська артилерія. Хлопці чекали дня визволення з нетерпінням. Та трапилося так, що німці, відступаючи на південь, гнали і мирне населення. Групу юнаків і дівчат із Сасівки та навколишніх сіл схопили, посадили в ешелон і відправили на захід. Мов у калейдоскопі змінювалися географічні назви. Влітку сорок четвертого Микола Маяк і Павло Матненко потрапили в табір, що містився в австрійському місті Граці. Звідти їх переправили в Любляну столицю Словенії. Тут, в окупованому італійськими та німецькими фашистами районі Югославії, сімнадцятирічних юнаків кинули під землю добувати вугілля.

Господар шахти Храснік, мабуть, був патріотом своєї країни і ненавидів фашизм. До робітників ставився співчутливо, особливо до сімнадцяти хлопців з України. Він їх «купив» у таборі інтернованих громадян, які потрапили сюди з різних країн Європи. Більше двох місяців Микола й Павло працювали на шахті, легко освоїли словенську мову, адже вона дуже близька до української.

Після виснажливого робочого дня господар дозволяв шахтарям виходити до міста, так би мовити, у звільнення. Одного разу, коли хлопці прогулювалися містом, до них підійшла невідома їм дівчина і запитала, чи немає серед них радянських людей. Від місцевих гірників наші знали, що в навколишніх селах діють групи і загони словенських партизанів. Подейкували, що два сини їхнього господаря теж перебувають у Русі Опору. Тому й розкрилися перед незнайомкою. Вона пообіцяла звести хлопців з партизанами.

Привід для втечі знайшли оригінальний. Хазяїн відзначав іменини і цей день оголосив неробочим, дозволивши робітникам вийти до міста з самого ранку. Два дні вони блукали вулицями, сподіваючись зустріти дівчину-звязкову. Але вона не зявлялася, хлопці розгубилися: що робити далі? Час спливав, хазяїн міг ударити тривогу, а місто аж кишіло фашистськими патрулями й диверсантами.

...Їх затримав німецький патруль на третій день. Наказали предявити документи. У хлопців були картки робітників шахти.

Гут! сказали патрульні і привели затриманих у... партизанський загін. Так Микола Маяк, Павло Матненко та ще кілька їхніх друзів стали членами загону шостої ударної бригади імені Славки Шандра, яка входила до 14-ї ударної дивізії Народно-визвольної армії Югославії. Був вересень 1944 року. За кілька днів по тому, як українські хлопці влилися до бригади, війська Червоної Армії СРСР і Народно-визвольної Югославії розпочали Белградську наступальну операцію. Проходила вона у надзвичайно жорстоких кровопролитних щоденних боях. Гітлер кидав на утримання Балканського плацдарму всі сили, бо звідси відкривався прямий шлях до німецьких кордонів.

Операція тривала близько місяця (28. ІХ—20. Х).

Нелегко доводилося нам, згадує Микола Кіндратович. Війна в горах дуже різниться від рівнинної. Адже тут практично неможливо застосовувати техніку танки, бронемашини, артилерію. Непрохідні хащі, круті, скелясті проходи між ними. Долати їх може тільки піхота.

Особливо важко було партизанам вихідцям із Радянського Союзу. Вони у більшості своїй степовики, незвичні до гір. До того ж, треба зважити: хлопці ніколи не служили у війську, не мали відповідної підготовки. Набувати військового досвіду доводилося в боях.

Назавжди залишилися в памяті дні другої половини жовтня 1944-го, пригадує ветеран. Радянські війська у напрямі головного удару після запеклих боїв завершили прорив ворожої оборони у Східно-Сербських горах і вийшли в долину річки Морави. Тут вони і зєдналися з частинами НВАЮ. Вже потім, 20 жовтня, ми разом після кількадобових боїв визволили від фашистів столицю Югославії Белград.

Радянські війська продовжували наступ до кордонів Німеччини, а колишні партизани, тепер уже воїни Югославської армії, вели бої з ворогом на території країни. У травні 1945-го вони повністю визволили територію Югославії від фашистів. То були спільні світлі дні для бійців різних країн, які брали участь у європейському Русі Опору. Для Миколи і Павла радість перемоги була подвійною: їм обом присвоїли звання сержантів НВАЮ і нагородили медалями. На території Югославії вони перебували до 8 червня 1945 року. Далі їх перевели до Граца, звідки вони й починали бойовий шлях, а там хлопців призвали до Червоної Армії.

На превеликий жаль, недовго довелося служити в ній моєму другові, із сумом каже Микола Кіндратович. Відчайдушний сержант Югославської армії, учасник Руху Опору в Європі, рядовий Червоної Армії Павло Матненко загинув улітку 1945 року в Румунії при виконанні службових обовязків. Поховав я свого земляка в місті Бреїла. Життя склалося так, що ні я, ні рідні Павлика не змогли побувати на його могилі, покласти на неї хоча б жменьку рідної землі. Така вже трагічна доля сотень тисяч синів України, які наклали головами для перемоги над фашизмом і поховані на чужині.

Слухав я слова сивоголового ветерана, вдивлявся у його виснажене роками обличчя і щем обіймав серце. Хотів дізнатися дещо більше про учасника війни Павла Ісайовича Матненка з офіційних джерел. З «Книги памяті України», наприклад, що видається чи вже видана, в усіх областях країни про загиблих на фронтах Другої світової війни. Прізвища Павла Матненка, як і його рідного брата Михайла (загинув у жорстокій радянсько-фінляндській війні), у тій книзі я не знайшов. Причина: упорядники книги користувалися даними військкоматів, які призивали юнаків у армію. Павла з причин, описаних вище, райвійськкомат призвати не міг. А Михайла, за спогадами родичів, у юнацькі роки романтика покликала на якусь будову в безмежному СРСР. Який військкомат його призивав вічна таємниця.

У редколегії книги на моє клопотання про увічнення памяті загиблих сказали: знайдіть двох свідків. Щодо Павла я знайшов одного Миколу Кіндратовича. Щодо Михайла і того не вдалося.

...Війна закінчується тоді, коли розшукано і поховано останнього загиблого солдата. Це з точки зору філософії. Людської. Чи була (і чи є!) вона у нас?

Кіровоградська область.