Голови ОДА підтримали рішення Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. «Президент України у своєму зверненні чітко і прозоро пояснив мотивацію рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України. Рішення непросте, але єдино правильне й доленосне для українського народу», — йдеться в оприлюдненій прес-службою глави держави заяві голів ОДА стосовно дострокового припинення повноважень Верховної Ради. У документі наголошено: загроза демократії, яка існує не у політичних розмовах, а у реальному житті головна причина рішучих дій всенародно обраного Президента України. «Але протистояти цій загрозі можна лише законним конституційним шляхом. Вихід з цього протистояння дострокові вибори, які мають повернути народу контроль над владою», — переконані голови облдержадміністрацій. Вони запевняють співвітчизників, що в областях створені всі належні умови для здійснення демократичного волевиявлення виборців, забезпечення економічної та господарської стабільності.

* * *

Учора Президент України Віктор Ющенко провів телефонну розмову з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом. За повідомленням прес-служби глави держави, В. Ющенко поінформував співрозмовника про внутрішню політичну ситуацію в Україні. Він підкреслив, що дострокові вибори це демократичний спосіб розвязання політичної кризи в державі. У свою чергу, президент ПАРЄ наголосив, що в умовах політичної кризи надзвичайно важливо, щоб політичні сили зберігали мудрість і не допускали ескалації конфлікту. Рене ван дер Лінден повідомив, що Парламентська асамблея Ради Європи може надати підтримку Україні у врегулюванні ситуації. Він поінформував Президента України, що найближчим часом вирішуватиметься питання про розгляд ситуації в Україні на черговій сесії в ПАРЄ.

* * *

Президент України Віктор Ющенко зустрівся з лідерами позапарламентських партій лідером обєднання «Європейська платформа» Миколою Катеринчуком, головою Української народної партії Юрієм Костенком, головою партії «Реформи і порядок» Віктором Пинзеником, головою Народної демократичної партії Людмилою Супрун, головою Народного руху України Борисом Тарасюком, головою Партії відродження села Іваном Томичем. У зустрічі взяв участь голова Ради громадськості при Президентові Іван Плющ. Глава держави висловив переконання, що зі складної політичної ситуації, яка створилася в Україні, можна вийти лише демократичним шляхом, керуючись Конституцією. «За умов, коли понад 200 депутатів не зявляються в залі, а формування коаліції відбувається на неконституційній основі, відповідь є тільки одна дострокові вибори», — відзначив В. Ющенко. Учасники зустрічі висловили повну підтримку діям Президента.