Закордонні лідери та журналісти активно коментують події в Україні. Щоправда, те, що відбувається нині, називають блідою тінню Майдану. Репортажам та політичним заявам вочевидь бракує тих емоцій та рішучості, які спостерігалися 2004 року.

Так, премєр-міністр Польщі Ярослав Качинський у спеціальній заяві, присвяченій останнім подіям в Україні, зазначив: «Ми доброзичливо ставимося до складного процесу побудови демократичних основ української держави». Він підкреслив: «Я вірю, що в цій ситуації український народ знайде спосіб розвязання своїх проблем через порозуміння і діалог усіх патріотичних політичних сил», повідомляє наш власний кореспондент Іван Козловський.

Держдума Росії висловить свою думку з приводу Майдану завтра, коли розглядатиме проект постанови у звязку з політичною кризою в Україні. А напередодні посол РФ в Україні Віктор Черномирдін заявив, що виступає проти розвязання кризи шляхом вуличних акцій. «Учасники конфлікту мусять сісти за стіл переговорів», —наголосив посол. Він підкреслив, що Росія погодиться з будь-яким варіантом виходу з кризи. На запитання, чи може Москва виступити в ролі посередника, Віктор Черномирдін відповів: «Якщо будуть якісь питання з боку України, ми сприятимемо. У помічники ми нікому не наймалися».

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден закликав українців дотримуватись спокою і не допустити «ескалації кризи». Він наголосив, що кризу в Україні потрібно врегулювати «у повній відповідності з Конституцією і за допомогою передбачених нею засобів, а також за допомогою конструктивного діалогу між усіма політичними силами, представленими в парламенті», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Тим часом Генеральний секретар Ради Європи Тері Девіс і Верховний комісар ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хавєр Солана підтримали позицію Президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради.

Політичну кризу в Україні активно обговорюють й іноземні журналісти. «Суперники помаранчевої революції підтягують народні армії для боротьби за владу». Це заголовок у «Таймс», яка вважає, що нинішня криза це кульмінація затяжної боротьби між Президентом Ющенком і премєром Януковичем від часу народної непокори, внаслідок якої пан Ющенко прийшов до влади. А «Файненшл таймс», окрім матеріалу про останні події, де порівнює їх із блідою тінню Майдану, вміщує статтю, автором якої є Віктор Ющенко.

«Франкфуртер рундшау» у статті «Мертва революція» вказує на те, що майбутнє Президента України вирішено. І не лише через юридичні «кийки», за допомогою яких Конституційний Суд може розгромити його указ про достроковий розпуск парламенту. Правові питання це питання влади, і навіть якщо Ющенко отримає благословіння від суддів вищої інстанції, реальної влади йому це не додасть, переконане видання.

Французька «Ліберасьон» вказує на те, що в разі дострокових виборів Партія регіонів та її союзники-комуністи, особливо популярні на сході країни, мають шанси знову сформувати більшість і посадити у крісло премєра Віктора Януковича.