Кількість рейдерських атак дедалі зростає

За радянської системи можновладці як вогню боялися критичних матеріалів у ЗМІ, бо зазвичай це означало, що їх герої неодмінно розпрощаються з посадами, а з ними й з «прикріпленими» благами: кращим медичним і торговельним обслуговуванням, відпочинком у санаторіях четвертого управління, одне слово, будуть відлучені від «годівнички». Тому й критика часто була дозованою, що, природно, не прикрашало епоху, з якою ми попрощалися майже два десятиліття тому.

Нині ніхто не сумнівається, що в Україні утвердилася свобода преси. Насправді: громадяни, здається, знають якщо не все про всіх, то принаймні дуже багато. Приміром, політики роблять такі «зливи» інформації один про одного, що коли б наші правоохоронні органи як слід виконували службові обовязки, то переповнили б вязниці не убивцями, гвалтівниками й дрібними злочинцями, а переважно багатіями-високопосадовцями та державними службовцями різного рангу.

Приміром, лідер БЮТ Юлія Тимошенко запевняє, що за перехід депутатів-опозиціонерів до правлячої коаліції Партія регіонів платить 5—7 млн. дол. За логікою, політики, звинувачені в такому негожому вчинку, мали б звернутися до суду з позовом про образу честі та гідності. Або в якийсь інший спосіб його спростувати. Нічого такого не сталося. Це означає, що Тимошенко сказала правду? Якщо так, то чому мовчить прокуратура, котра повинна б належно на такі заяви реагувати?

Днями в деяких газетах була опублікована топ-десятка найбільших рейдерів України, визначених за матеріалами Центру досліджень корпоративних стосунків, Антирейдерського комітету підприємців, а також відкритих джерел статистичного та аналітичного характеру. Видання стверджували, що в Україні для рейдерів відчинені двері найвищих кабінетів. А також що вони контролюють суд: одного «пригодованого» служителя Феміди, повідомляють газети, достатньо для успішної діяльності по всій країні. Але правові органи, зокрема, міністр внутрішніх справ заявляє, що рейдерські атаки вдалося практично припинити. Як і Премєр-міністр, котрий не стомлюється переконувати, що для бізнесу та інвестицій Україна стабільна територія. Тим часом аналітики та експерти дійшли висновку, що кількість рейдерських атак дедалі зростає, що, звісно, зменшує інвестиційну привабливість країни.

І хто вони, ці дуже сумнівні «герої» нашого часу, повного хаосу у всіх гілках влади? Серед найбільших рейдерів ЗМІ називає мало не найвідоміші фінансові групи, консорціуми, союзи, компанії, корпорації, очолювані не менш відомими політиками, депутатами, членами уряду і адміністрації глави держави.

Центр досліджень корпоративних стосунків назвав людей і їхні компанії, чию діяльність дипломатично можна назвати «недружнім поглинанням» чужих підприємств. А можна так, як це є насправді, нальотами, загарбанням добра, яке їм не належить...

Тепер ми їх знаємо найбільших грабіжників. Це результат свободи преси в Україні. То й що?