Черкащани стали заручниками газово-політичних розборок

Наприкінці березня за борги перед ВАТ «Черкасигаз» відключено від блакитної труби 13 котелень комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго». Без тепла й гарячої води залишилися не тільки мешканці «спальних» районів, а й чотири школи, два дитячих садки, три ПТУ.

Перекривати газовий вентиль приїжджала до обласного центру представницька делегація з компанії «Газ України». На честь цієї «знаменної» події черкаські газовики влаштували для журналістів фуршет і запросили на показове відрізання від труби. У коментарях своїх рішучих дій керівники «Черкасигазу» звертали увагу на суто економічне підгрунтя санкцій.

Протилежний погляд на ситуацію в Черкасах має міський голова Сергій Одарич. На прес-конференції він відкрито заявив журналістам про причетність до газових подій свого колишнього однопартійця і давнього опонента Богдана Губського: «Відключення від газопостачання котельних «Черкаситеплокомуненерго» не має економічних причин. Причина в намірі одного зі співвласників «Черкасигазу», народного депутата від БЮТ Богдана Губського, дестабілізувати обстановку в місті та викликати невдоволення населення міською владою». С. Одарич також повідомив, що рівень оплати газу комунального підприємства становить нині 60 відсотків, і це один з найкращих показників в Україні.

Упередженість посадових осіб «Черкасигазу», на думку міського голови, підтверджує і той факт, що газовики продовжували перекривати трубу й після протесту прокурора Черкас. Сергій Одарич також обурений заявою лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, котра кваліфікувала відключення газу в місті як міжособистісний конфлікт між ним та Губським. «Я вважаю, підкреслив градоначальник Черкас, що політики такого рівня не можуть керуватися мотивами особистих конфліктів».

До речі, в лютому за активної участі «леді Ю» сесія міської ради, в якій більшість становлять члени фракції БЮТ, ухвалила рішення про зниження в півтора разу тарифів на комунальні послуги. І ця ухвала, про що й попереджали фахівці, не забарилась відгукнутися. За січеньберезень борги за споживання газу різко поповзли вгору.

Нині міський голова Черкас Сергій Одарич та керівники «Черкаситеплокомуненерго» звернулися в Господарський суд з позовами до ВАТ «Черкасигаз». «Газова війна» триває.

Черкаси.