Учора Президент України Віктор Ющенко зустрівся з керівниками силових міністерств та відомств. Глава держави наголосив на неприпустимості будь-якого силового втручання у процес врегулювання політичної кризи.

«Звертаюся до вас як до керівників, за якими стоять десятки тисяч воєнізованих людей: конфлікт, який ми маємо, має політичний характер. Політики повинні розвязувати конфлікти політичним способом», — заявив Віктор Ющенко.

Глава держави закликав керівників силових структур не проводити жодних мобілізаційних заходів із силами, які перебувають у їхньому підпорядкуванні, наголосивши, що ситуація в країні є штатною і «вимагає розвязання виключно демократичним шляхом».

«Ваша ключова місія бути поза політикою», — наголосив Президент.

Він також попросив Генерального прокурора здійснити найближчим часом перевірку законності рішень, прийнятих українським парламентом після оприлюднення указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

* * *

Цього ж дня Президент зустрівся з головою Центральної виборчої комісії Ярославом Давидовичем. Той висловив готовність провести дострокові вибори у визначений законом термін.

«Є політичний конфлікт між позицією і опозицією, який повинен вирішитися в чесний, демократичний спосіб. Я просив би в цьому процесі триматися виключно правової площини», — наголосив Президент.

* * *

Забезпечення неухильного виконання указу Президента про дострокові вибори Верховної Ради було головним питанням під час учорашньої зустрічі Президента Віктора Ющенка і Премєр-міністра Віктора Януковича. Як передає прес-служба глави держави, Віктор Ющенко наголосив, що відповідно до Конституції укази Президента є обовязковими до виконання на території України.

В. Ющенко також відзначив, що чинний на сьогодні склад ЦВК довів, що спроможний організувати демократичні вибори. А повернення попереднього складу ЦВК, підкреслив Президент, визнаного в судовому порядку таким, що був причетний до фальсифікацій виборів-2004, є не тільки незаконним, а й аморальним. Глава держави наголосив, що уряд не є політичною силою і не може прикриватись рішенням Верховної Ради, а відповідно до указу має здійснити належні кроки для забезпечення діяльності ЦВК.

Окремої уваги на зустрічі було надано питанню забезпечення фінансування урядом позачергових виборів.

Віктор Ющенко також наголосив, що як Головнокомандувач Збройних Сил України не допустить «силового» сценарію розвитку ситуації. «Мирні виступи громадян свідчать про зростання рівня демократії в нашій країні. Ви це публічно визнали, то будьте щирими до кінця», — підкреслив Президент.

Крім того, Президент зупинив дію постанови Кабінету Міністрів № 595 («Про невідкладні заходи щодо забезпечення виконання постанов Верховної Ради України від 2 квітня 2007 р. № 3418-V «Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні» та № 3421-V «Про політичну ситуацію в Україні, повязану з оголошенням Указу Президента України від 2 квітня 2007 р. «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України»), як такої, що не відповідає Конституції України. Водночас глава держави звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо конституційності цього документа.

* * *

Учора Президент провів зустріч із послами країн «великої вісімки» та представником Єврокомісії в Україні.

Віктор Ющенко дав оцінку політичній ситуації в Україні, докладно зупинився на темі подолання політичної та парламентської кризи в країні, приділив значну увагу питанню проведення позачергових виборів до Верховної Ради.

«Перш за все я хотів би зняти всякі емоції та ажіотаж навколо цього питання. Я виходжу з того, що Україна йде демократичним шляхом, і загрози, які виникають на цьому шляху, можуть долатися виключно демократичним шляхом», — зазначив Президент. Він особливо підкреслив, що використав оголошення дострокових виборів як суто демократичний інструмент виходу з кризи.

Кажучи про мотиви свого рішення, глава держави констатував: політична криза в Україні, безперечно, є наслідком кризи парламентської.

«Моє рішення грунтується виключно на засадах української Конституції, зазначив Віктор Ющенко. І тому підкреслюю: дострокові парламентські вибори є коректним політичним способом відповіді на ситуацію».

Він наголосив, що гарантує: вибори 27 травня будуть демократичними та вільними.

Звертаючись до послів держав «великої вісімки», Президент висловив намір звернутися до керівництва їх країн для направлення в Україну спостерігачів для забезпечення демократичного характеру виборів.