Указ Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради спричинив значний міжнародний резонанс. Ситуацію, що склалася в Україні, передусім коментували представники Парламентської асамблеї Ради Європи, Держдепартаменту США та Державної думи РФ.

* * *

Конституційний Суд України має негайно дати відповідь на питання, чи відповідає Конституції указ Президента України Віктора Ющенка про припинення повноважень Верховної Ради. Таку думку в інтервю «Німецькій хвилі» висловила доповідач моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен. Водночас вона заявила, що розділяє занепокоєння Віктора Ющенка прагненням урядової коаліції сформувати конституційну більшість у Верховній Раді. На думку доповідача ПАРЄ, намагання уряду перебрати всю повноту влади в країні суперечать духу Конституції. Ханне Северинсен вважає, що за умови підтвердження конституційності указу глави держави позачергові вибори є прийнятним виходом із нинішньої ситуації.

Народний депутат, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Сергій Головатий учора спрогнозував, що у ПАРЄ будуть термінові дебати з приводу ситуації в Україні, повязаної з розпуском Верховної Ради, повідомляє УНІАН.

* * *

Речник Держдепартаменту США Шон МакКормак у звязку з резонансним указом Президента України зробив спеціальну заяву. В ній Сполучені Штати закликають усіх українських політичних лідерів до повної відповідальності за дії їхніх прибічників та до збереження спокою. «Ми пильно стежимо за подіями в Україні і спонукаємо всі сторони поважати верховенство права і розвязувати суперечки у ненасильницький спосіб, шляхом, що відповідає демократичним цінностям і національним інтересам», — йдеться у заяві.

* * *

Віце-голова Державної думи Російської Федерації Володимир Пехтін заявив, що указ Віктора Ющенка про розпуск парламенту ускладнить внутрішньополітичну ситуацію в Україні. За його словами, ця новина викликає стурбованість. Він додав, що «неврегульованість у владі не може сприяти зростанню благополуччя людей та позитивним економічним зрушенням». Володимир Пехтін висловив надію на те, що «всі гілки влади в Україні візьмуть курс на консолідацію і не шукатимуть нових шляхів для посилення конфронтації».